Több önkormányzatnál is megvágta a kormány az egészségügyi fejlesztésekre beígért pénzt

Egészségügy
2021 január 07., 16:47

Több ellenzéki fővárosi önkormányzattól is több milliárd forintot vont el a kormány, amit még a fideszes vezetés alatt ígért oda egészségügyi fejlesztésekre.

A XV. kerület mellett a II. és a III. kerülettől is elvették a beígért támogatást az év végén megjelent Magyar Közlöny szerint.

A II. kerületi önkormányzat 6 milliárd forinttal kap kevesebbet a Frankel Leó úti rendelő építésére, mint amennyit az előző fideszes polgármesternek, Láng Zsoltnak ígért a kormány.

Őrsi Gergely, a jelenlegi szocialista polgármester bejegyzésében azt írta, hogy három éve tervezik megépíteni a rendelőt, amire még Láng kért támogatást, de végül sikertelen volt a közbeszerzés. Azóta viszont emelkedtek a kivitelezési árak, így Őrsi már egy kisebb rendelőt tervezett.

2019 májusában még 8 milliárd forint lett volna a fejlesztésre, ebből 1,2 milliárdot állt volna az önkormányzat, a többit pedig az állam. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint azonban a támogatás összege már csak 1,87 milliárd forint, amiből 1,2 milliárd az önkormányzati önerő, azaz a kormány már csak 672,5 millióval szállna be az építkezésbe.

A II. kerülethez hasonlóan a III. és a XV. kerület is pórul járt: a három kerülettől összesen 10 milliárd forintnyi megítélt támogatást törölt a kormány, miközben 8,8 milliárd forinttal megemelte két kormánypárti vezetésű kerület (XII. és XVII. kerület) szakrendelő-fejlesztésének támogatását. (via Telex)

Kiemelt videóink