Trump közölte, hogy vége, átadja a hatalmat

külföld
2021 január 07., 09:17

Donald Trump közösségi média-tanácsadója, Dan Scavino tette ki Twitterére az elnök közleményét, hiszen Trump le van épp tiltva az oldalról. A közlemény szerint Trump ugyan továbbra sem ért egyet a választás kimenetelével, és szerinte a tények is őt képviselik ebben, de ettől még rendben zajló átmenet lesz január 20-án.

Trump szerint ő végig azt képviselte, hogy addig fognak küzdeni, amíg el nem érik, hogy csak a jogszerű szavazatokat számítsák be az eredménybe. „Ez most a végét jelenti az elnöki történelem valaha volt legnagyszerűbb első ciklusának , de csak a kezdete annak a harcunknak, hogy ismét naggyá tegyük Amerikát” – írta még a távozó elnök.

link Forrás
link Forrás

Donald Trump nagyon sokáig nem volt hajlandó elismerni a választási vereségét, és végig tömeges csalásokról beszélt, annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni. Szerdán, miközben összeült a Kongresszus két háza, hogy az elektori szavazatok jóváhagyásáról döntsenek, Trump tüntetést szervezett, majd a feltüzelt támogatói közül több százan erőszakosan betörtek a Capitoliumba. A zavargásnak négy halálos áldozata volt, és az erőszakos képsorok még a republikánus politikus között is komoly megütközést keltettek.

A republikánusok között voltak, akik próbálták megtámadni az elektori szavazatok elfogadását, de végül helyi idő szerint csütörtök hajnalban a Kongresszus jóváhagyta a végeredményt, így immár semmilyen akadály nincs Joe Biden beiktatása előtt.