Február 1-ig meghosszabbítják a korlátozásokat

POLITIKA
2021 január 08., 06:38

Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában beszélt arról, hogy egyelőre 80 ezer ember beoltására alkalmas vakcina érezett az országba, amit kevésnek tart,

ezért az Operatív Törzs pénteken úgy döntött, hogy február 1-jéig maradnak a korlátozások.Vagyis addig érvényben marad a 20 és 5 óra közötti kijárási tilalom, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás.

Orbán hozzátette, hogy a kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság, ezért nem akarják rángatni a szabályokat, „mint ezt sok országban próbálják, hogy az épp aktuális fertőzési adatokat követik az intézkedések”. „Én inkább abban hiszek, hogy legyen egy eredményt hozó, sikeresnek mutatkozó korlátozási rend, és egészen addig, amíg nincs elegendő vakcina, addig ezeket a kereteket tartsuk fönn, és rendezkedjünk be arra az életre, amit ilyen keretek között élni lehet”- mondta.

A kormány november 11-től rendelte el a korlátozásokat, amiket aztán decemberben egy újabb hónapra meghosszabbítottak. A jelenlegi korlátozások az elvileg janár 11-én, azaz hétfőn jártak volna le, most ezeket tolták ki februárig.

A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy az elmúlt 24 órában 115 áldozata volt a koronavírusnak. Jelenleg 5297 ember van kórházban, lélegeztetőgépen pedig 372-en.Orbán a beszélgetés végén megjegyezte: „Az biztos, hogy ha csak a nyugati vakcinákra támaszkodunk, akkor még sokáig, több hónapig kell a korlátozásokat fenntartani. Ha találunk máshol - Izrael, Kína, Oroszország – olyan minőségű vakcinát, amely kipróbált, biztonságos és bevált, akkor fel tudjuk gyorsítani a folyamatot. De csak nyugati vakcinára alapozva ez nem fog menni.