Hatósági intézkedés indul a békéscsabai kórház szülészeti osztályán elterjedt gyakorlatok miatt

Egészségügy
2021 január 08., 12:52

Hatósági intézkedés kezdődik a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán, miután egy helyi érdekérvényesítő civil csoport panasszal fordult az ombudsmanhoz egy sor, károsnak tartott kórházi gyakorlattal kapcsolatban.

A fejleményről az ügyet elindító szervezet, a Békés Szülésért Támogatókör számolt be Facebook-oldalán. Ebből kiderül, milyen gyakorlatokat kifogásoltak beadványukban:

  • A főorvosi bemutatás során a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálják, és végeznek rajtuk beavatkozásokat, amire a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.
  • A kórházban sok harc után is csak úgy engedélyezik az újszülöttek és édesanyjuk együttes elhelyezését (rooming-in), hogy a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, és a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére kötelezően „beadja” az újszülöttet a többi újszülött osztályon fekvő baba mellé.
link Forrás

Az alapvető jogok biztosa a panasz nyomán a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, ami a szülészet-nőgyógyászat szakterület országos szakfelügyelő főorvosa, Bálint Balázs bevonásával megvizsgálta a beadványt, és „számos szabálytalanságot állapított meg”, olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálati irodájától a panaszt tevő szervezetnek érkezett levélben.

Habár a levélből több részlet nem derül ki, a Békés Szülésért Támogatókör azt írja,

„a «számos szabálytalanság» reményeink szerint azt jelenti, hogy a vizsgálat is azt állapította meg, hogy az általunk felvázolt problémák valóban szakmai és jogi szabályokba ütköznek. Ezáltal reméljük, hogy a hatósági intézkedések ezeket az állapotokat, gyakorlatokat egyértelműen megszüntetik, megtiltják”