Jakab Ferenc: Új, osztrák-magyar vakcinakísérlet indult

járvány
2021 január 08., 07:29

Egy osztrák biotechnológiai céggel, a Cebinával kezd közös vakcinakutatásba a Pécsi Egyetem, erről Jakab Ferenc virológus, az egyetem docense számolt be az ATV-nek adott interjújában csütörtök este.

Jakab azt mondta, a kutatás már előrehaladott állapotban van,

„a vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízom benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni"

- mondta a virológus.

Az interjúban a vakcinák biztonságosságáról általában is beszélt. „Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés” - mondta, emlékeztetve, még csak a Pfizer vakcina elérhető az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és a AstraZeneca vakcinája is.

A virológus szerint ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus mutációval szemben is. „Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk" - fogalmazott. Szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, ezek kifejlesztése azonban gyorsan megtörténhet.

Hangsúlyozta, nincs ok félni az oltástól, az új generációs vakcinák teljesen biztonságosak. „Semmilyen komoly mellékhatása nincsen, azonban hozzá kell tenni ,az oltási helyen esetleg bepirosodhat, egy kicsit fájhat helye, esetleg hőemelkedésünk lehet, ez nyilván minden vakcinában benne van" - magyarázta.

Kiemelt videóink