Pintér Sándor alapította vagyonvédelmi cég is érintett egy nagyszabású adócsalási ügyben

bűnügy
2021 január 08., 08:51

Büntetőügyben lett érintett egy vagyonvédelmi cég, amit Pintér Sándor alapított több volt főrendőrrel, közvetlenül, mielőtt az első Orbán-kormányban miniszter lett, írja a hvg.hu. A szóban forgó cég a Preventív-Security, vezetői, és mellettük több mint negyven másik ilyen cég főnökei ellen most

bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt

nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A lap információi szerint a NAV néhány éve kezdett nyomozni az ügyben, ennek kicsúcsosodása volt, hogy tavaly decemberben, nem sokkal a karácsonyi ünnepek előtt, összehangolt akcióban rajtaütöttek az érintett mintegy negyven cég vezetőin. A NAV a nyomozásról nem adott ki közleményt, és a lap kérdéseire sem válaszolt.

A Preventív-Security részéről egy Cz. Gábor nevű férfi, a cég vezetője érintett, ezt az ügyvédje, Papp Gábor is megerősítette a lapnak, hangsúlyozva, hogy ügyfele panasszal élt a gyanúsítás ellen, és a híresztelések ellenére őt nem vették őrizetbe, semmilyen kényszerintézkedést nem alkalmaztak vele szemben.

A portál szerint az ügy hátterében „a biztonsági piacon klasszikusnak számító trükközések” állnak: számlázási láncolatokkal elkövetett adókijátszás, adóelkerülés. Nagyobb, több száz fős állományt mozgató cégeknél erre gyakori módszer, hogy a munkavállalóiknak csak a töredékét jelentik be, a többieket olyan, úgynevezett „dobós” cégektől kölcsönzik, amelyek nem fizetik az alkalmazottaik után a járulékokat, később pedig bebuknak. Ilyenkor a fővállalkozó rendszerint széttárja a kezét, mondván, neki nincs köze a feketén foglalkoztatott emberekhez - írja a cikk.

Cz. Gábor még a rendőrség kötelékéből ismerheti Pintér Sándort, mielőtt az üzleti életbe nyergelt át, 1999-ig a BRFK gazdasági igazgatójaként tevékenykedett, de amikor Pintér Sándor még országos rendőrfőkapitány volt, akkor Cz. Gábor az ORFK-n Valenta Lászlónak volt a beosztottja és a bizalmasa. Valenta később, az első Orbán-kormány idején Pintér kabinetfőnöke lett, majd 2002, a kormányváltás után visszatért a Preventívhez. Emiatt tekintették sokan a vagyonvédelmi vállalkozást Pintér-közeli cégnek, annak ellenére, hogy a belügyminiszternek 1998 óta nincs formálisan köze a vállalathoz. Cz. Gábor az 1997-es alapítása után három évvel bukkant fel a Preventívnél, először vezérigazgató-helyettesi, később vezérigazgatói pozícióban.

A hvg.hu emlékeztet, hogy Pintérnek egyszer már magyarázkodnia kellett a Preventívvel kapcsolatban. Az első Orbán-kormány már hivatalban volt, amikor híre ment annak, hogy Pintér kapcsolatban állt a később bombagyárosként elhíresült és elítélt alvilági figurával, Dietmar Clodóval. Pintér ezt azzal magyarázta, hogy még a Preventív vezérigazgatójaként került üzleti kapcsolatba Clodoval, akinek a cége biztonsági üveget kínált akkoriban.