Több tucat didergő denevért kellett kimenteni egy miskolci építkezésről, ahol egyszerűen a földön hagyták őket, miután leverték a burkolatot

bűnügy
2021 január 08., 13:18

A mályi Madármentő Állmomás állatkínzás és természetkárosítás miatt tett feljelentést, több tucatnyi didergő denevért találtak egy miskolci építkezésen, az ÉSZAKTERV épületénél. A fal bontása közben a téli álmot alvó állatokat egyszerűen a fagyos földön hagyták, miután kipotyogtak a burkolat alól.

link Forrás

A szervezet beszámolója szerint a Bükki Nemzeti Parkot munkatársai 58 élő denevért és 23 halott denevért számoltak meg a helyszínen. A természetvédelmi kár több mint 2 millió forint.

link Forrás

Az életben maradt állatokat átszállították egy másik természetes élőhelyre, ahol zavartalanul tudják folytatni a téli álmukat. A halott denevérek tetemeit a rendőrség és a nemzeti park kérésére lefagyasztják. Utólag találtak még két denevért, amiketa mentőállomásra szállítottak.

Ahogy a Magyar Madártani Egyesült oldala is megjegyzi, a magyarországi denevérfajok mind rovarevők, amiknek nagy szerepük van a kártevők ritkítáásban. Egy mindössze 6-7 grammos denevér éjszakánként akár 800-900 szúnyogot is megehet.