Óriási havazás bénította meg Madridot

időjárás
2021 január 09., 11:54

40 éve nem esett annyi hó Madridban, mint az elmúlt napokban. A Filomena nevű vihar a több mint 20 centis hóval borította Spanyolország középső részét, ami a fővárosban és környékén komoly közlekedési fennakadásokat okoz. A spanyol meteorológiai szolgálat tájékoztatásában 20 és 40 centiméter közötti hómennyiséget jelzett vasárnapig, amikor a havazást fagy váltja majd fel.

A rendkívüli hóhelyzet miatt egész nap zárva tart a madridi Barajas nemzetközi repülőtér.A légiforgalmat péntek este függesztették fel a szüntelen intenzív havazás, a rossz látási viszonyok és a jegesedés miatt. 27 járatot töröltek, 26-ot átirányítottak más városok reptereire.

Madridban az EMT közlekedési vállalat kénytelen volt leállítani a buszközlekedést, nincs autóforgalom, lezárták a város alagútjait, és nem járnak az elővárosi vonatok sem.

photo_camera Fotó: BENJAMIN CREMEL/AFP

Madrid egyik elővárosában, Alcorcónban több autóbusz elakadt a hóban, a Kasztília-La Manchában fekvő Toledóban megbénult a tömegközlekedés, és a katonaság segítségét kérték az utak megtisztításában.A spanyol közlekedési hatóság (DGT) tájékoztatása szerint az ország 400 közútját érinti a rendkívüli hóhelyzet.

A spanyol fővárosban péntek délután életbe léptették a legmagasabb szintű, vörös riasztási fokozatot az időjárás miatt, bezárták a közparkokat, mert balesetveszélyes lehet, ha a faágak leszakadnak az összegyűlt hó súlya alatt.

Felfüggesztették a kamionforgalmat a madridi tartomány területén, az úton lévő teherszállító járművek kijelölt parkolóhelyeken várakozhatnak. A Renfe vasúttársaság több szakaszon sebességkorlátozást vezetett be az időjárási körülmények miatt és folyamatosan jelent be járattörléseket Madrid, Kasztília-La Mancha, Valencia, Aragón és Katalónia egyes vasúti vonalain. (MTI)