Ideiglenesen eltűnhet a netről az amerikai szélsőjobboldal twitterpótléka, a Parler

Miután a Google és az Apple is eltávolította appstore-jából, hamarosan a webről is eltűnhet a Parler nevű közösségi oldal, ahol sok, a Twitterről letiltott amerikai szélsőjobboldali véleményvezér új otthonra lelt, és amelyen Trump erőszakos hívei szervezkedtek a Capitolium lerohanása előtt.

A Parler mobiltelefonos applikációi már hozzáférhetetlenek, előbb a Google, majd az Apple távolította el appstore-jából a Parler alkalmazását arra hivatkozva, hogy a szájton nem megfelelő a tartalmak moderációja. A Parler szervereit üzemeltető Amazon Web Services most ugyanerre hivatkozott, a cégnek küldött tájékoztatásuk szerint "[ny]ilvánvaló, hogy a Parlernek nincs hatékony módszere" a szájton megjelenő tartalmak moderációjára.

Az Amazon bejelentése után a Parler ügyvezetője, John Matze arról írt az oldalon, hogy a szájt hamarosan elérhetetlenné válhat pár hétre, hogy "az alapoktól építsék újjá". Ő pénteken még harciasabb volt, az Apple döntését azzal kommentálta, hogy a cég kettős mércét alkalmaz, és a szabadságjogokat támadja. "Úgy tűnik, azt gondolják, hogy a Parler felelős MINDEN, a felhasználók által készített tartalomért, amely az oldalon megjelenik. Ez alapján az Apple is felelős MINDENÉRT, amit a telefonjaival csinálnak. Minden autóba rejtett pokolgépért, minden illegális telefonbeszélgetésért, minden bűncselekményért, amit Iphone-nal követnek el" - írta. (Via The Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.