A bajor miniszterelnök mozgosítaná a német gyógyszercégeket, hogy szálljanak be a vakcinagyártásba

külföld
2021 január 11., 21:06

Markus Söder bajor miniszterelnök nagyon elégedetlen azzal, hogy milyen lassan halad a koronavírus elleni oltóanyag előállítása, ezért szerinte a német gyógyszergyártóknak egy országos szövetségbe kellene lépniük, hogy felgyorsítsák a gyártást. A Süddeutsche Zeitungnak arról beszélt, hogy azon a gyártósoron túl, amit a Biontech februártól Marburgban elindít, még további egységekre lenne szükség, és erről tárgyalni kellene a gyógyszergyártókkal.

Markus Söder
photo_camera Markus Söder Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Németország Európa első számú gyógyszergyártója, ezért olyan helyzetben kellene lennie, hogy több gyártási kapacitást tudjon bevetni - mondta Söder. Úgy látja, hogy a helyzet most olyan súlyos, hogy minden erőforrást mozgósítani kell. Még azt is el tudja képzelni, hogy az állam kiegészítő támogatásokat fizessen ezért a gyártóknak. Szerinte ez a többlet nem csak Németországnak, hanem egész Európának hasznára válna.

Söder aggasztónak tartja, hogy az idősgondozásban nagy az oltást elutasítók aránya, ezért szerinte ajánlást kellene megfogalmazni, hogy melyik csoportoknál kellene kötelezővé tenni. Egyébként pedig országos kampányt indítana azért, hogy az oltást népszerűsítse, amiben népszerű művészek, sportolók és politikusok is részt vennének, hogy az álhíreket ellensúlyozza. Azt mondta, inkább állampolgári kötelességként kellene tekinteni az oltásra.