Eltitkolt zaklatási ügy miatt menthették fel még tavaly áprilisban a Debreceni Egyetem dékánját

bűnügy
2021 január 11., 04:59

2020. áprilisában váratlanul mentették fel a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karát akkor már öt éve vezető, nem sokkal korábban még a többéves terveiről beszámoló Bálint Péter dékánt. De nemcsak váratlanul, hanem bármiféle indoklás nélkül. Arra, hogy valami nem várt dolog lehetett a háttérben, csak abból lehetett következtetni, hogy a helyére tűzoltásként egy olyan ideiglenes helyettest neveztek ki, akit pár hónappal később újabb kinevezett követett.

A 24.hu most azt állítja, több forrásból úgy tudják, hogy Bálint ügyében még 2019-ban indult etikai vizsgálat, miután egy beosztottja, egy oktatónő bejelentést tett, hogy megengedhetelenül közeledett hozzá. Az etikai bizottság egyik tagja a lapnak azt mondta, a férfi nem ismerte el a vádat és azt állította, ő nem bántó volt, csak közvetlen, barátkozós, de a vizsgálat a végén elmarasztalta.

A József Attila-díjas, a a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Bálint Péter 2000 óta dolgozott a karon különféle beosztásokban . A Debreceni Egyetem, illetve a Bálintot eltávolító Szilvásy rektor a 24.hu érdeklődésére nem erősítették meg, igaz nem is cáfolták a történteket.

Amikor 2017-ben hasonló eset történt az ELTÉ-n, ahol a Tanító- és Óvóképző Kar dékánjának, Mikonya Györgynek kellett ugyanilyen okból távoznia, az egyetem megnevezte őt, Mikonya pedig nyilvánosan elnézést kért.