Koronavírus-számok Magyarországon 05.18.
Elhunytak + 64 Σ 29 277
Kórházban - 62 Σ 2 197
Fertőzöttek + 382 Σ 798 955
Tesztek + 7 104 Σ 5 656 131
Egyszer oltottak + 75 693 Σ 4 714 992

Írországban a karácsonyt okolják a rossz járványhelyzet miatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Írországban a népességhez viszonyítva a legmagasabb a naponta regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma a világon, és emiatt sokan a karácsonyi összejöveteleket okolják.

Írország a decemberi egyhetes teljes lezárást követően még nagyon jól állt a víruskezelésben, akkor az unióban náluk volt a legalacsonyabb a fertőzöttségi arány, de december közepétől már meredeken emelkedett a görbe. Mostanra már az ország hétnapos átlaga 1394 eset egymillió főre levetítve. Míg ugyanez az Egyesült Királyságban 810, Portugáliában 735, az Egyesült Államokban 653 és Németországban pedig csak 248 esetet jelent. December 12-én Írország 52,31 esetet regisztrált egymillió emberre levetítve.

Az elmúlt hét napban pedig 46 ezer fertőzöttet jelentettek, ami több, mint ahányan megfertőződtek március és október között összesen. 

A fertőzöttek számához erősen hozzájárulhattak a karácsonyi összejövetelek, az éttermek és gasztropubok megnyitása, de a koronavírus új mutációjának megjelenése sem segített sokat. A korlátozások enyhítése miatt okolják a kormányt, mert a kritikusok szerint már december 10-én lehetett látni, hogy baj lesz. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.