Még hogy Makovecznek nincs temploma Budapesten?

belföld
2021 január 11., 05:10

"Azt már kevesebben tudják Makovecz Imréről, hogy egészen máig éppen szülővárosában, ott, ahol, élt, alkotott és meghalt, nem áll egyetlen, általa megálmodott középület sem.

Az idézet a Hír TV január 1-műsorában hangzott el, és a legfontosabb érv volt amellett, hogy miért kellene megépíteni a Kossuth díjas építész utolsó, legfontosabbnak nevezett tervét. A templomról szóló szerdai cikkünkben szó volt arról, hogy a helyére más épült, nincs rá pénz (több tízmilliárdba kerülne), és eddig még nem támogatta sem az egyház, sem a kormány.

Az olvasók jelezték, hogy az alapállítás sem igaz: Makovecznek nagyon is áll, és nem hogy középülete, de kifejezetten temploma Budapesten.

És nem egy, hanem kettő.Igaz, még nincsenek kész. Az egyik Pesterzsébeten épül, és tavaly nyáron majdnem leégett. A terv 2011-ben készült, a templomot 2018-ban kezdték építeni. Az építész szellemi hagyatékát gondozó Makovecz Alapítvány honlapja azonban nem tekinti teljes értékű Makovecz-műnek, mert az - akkor már súlyos beteg - építész eltért a "tervezési programtól", így a terveket tanítványa, Dósa-Papp Tamás fejezte be, "aki nagy alázattal olyan terveket készített, amely méltó a Mesteréhez" A templom megépítését a kormány 640 millió forinttal támogatta.

A pesterzsébeti Összetartozás templom belseje, látványterv
photo_camera A pesterzsébeti Összetartozás templom látványterve Fotó: Dósa-Papp Tamás

A pesterzsébeti mellett van egy másik, szintén épülőben lévő Makovecz-templom, ahol viszont a szerzőség is egyértelmű. A rákoskerti Mennybemenetel templom, melynek 2009-ben volt az alapkőletétele, de az építkezés csak tíz évvel később kezdődött meg. A bokrétaavató ünnepséget most júniusban tartották, és jelen volt az építész özvegye is. A kormány a projektre 920 millió forintot különített el.

A pesterzsébeti Összetartozás templom
photo_camera Összetartozás templom, Pesterzsébet Fotó: Dósa-Papp Tamás

A Makovecz-életmű gondozását, a meglévő épületek karbantartását a kormány amúgy közel 12.5 milliárddal támogatja.Megkérdeztem Makovecz Pált, az építész fiát, aki az alapítvány elnöke is, hogy mit gondol minderről. A következőket válaszolta:

Az olvasóknak igaza van és mégsem. Még nincs de facto épülete Makovecz Imrének, mert a rákoskerti templom átadása jó esetben ősszel esedékes. Másrészt azt gondolom, ehhez a tehetséghez és életműhöz képest az, hogy Budapest legtávolabbi szegletében halála után 10 évvel elkészül egy templom, szerintem nem jelentheti azt, hogy az ország fővárosa méltó módon reprezentálja munkásságát.

A címoldali és a kiemelt fotón a rákoskerti Mennybemenetel templom látható. Forrás: rakosmente.hu