A görögök azt javasolják az EU-nak, hogy aki beoltatta magát, az szabadon utazhasson

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A görög kormány azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy vezessenek be egy oltási igazolást, melynek birtokosai ismét szabadon mozoghatnak majd a tagállamok között, írja a Politico a birtokukba jutott levél alapján

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének írt levelet, melyben hangsúlyozta, hogy mennyire fontos hamar közös álláspontra jutni egy uniós szintű oltási igazolásról. Mitsotakis szerint minden tagállam érdeke, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessenek ahhoz az időszakhoz, amikor az állampolgáraik szabadon mozoghattak az országok között, és ehhez lehet egy eszköz egy közös igazolás.

Görögországban amúgy nem lesz kötelező az oltás, ugyanakkor a miniszterelnök szerint fontos lenne annak bevezetése, hogy azok, akik beoltatták magukat, utazhassanak. Ez Mitsotakis szerint pozitív ösztönzőt is jelenthet az oltás irányába azoknak, akik külföldi nyaralást terveznek. 

A következő EU-csúcs január 21-én lesz, és Mitsotakis abban bízik, hogy az online megbeszélésen napirendre kerül majd a téma.