A Jobbik felfüggesztette az újpesti képviselő párttagságát, aki egy oroszgyanús szervezet meghívására figyelte meg a választást Közép-afrikai Köztársaságban

politika
2021 január 12., 09:48

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggeszti Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítják őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására, írta meg a párt kedd délelőtt.

Szabó Balázsról kedd reggel jelent meg egy cikk a hvg.hu-n, melyből kiderült, hogy a Közép-afrikai Köztársaságban 2020. december 27-én megtartott választásokon magyar választási megfigyelők is részt vettek. Ami önmagában még nem lenne gond, hiszen az EU és az EBESZ rendszeresen küld megfigyelőket a hasonló választásokra, ugyanakkor Szabó a lap cikke szerint egy Párizsból induló magángéppel utazott karácsonykor, és az utat egy olyan, oroszokhoz köthető berlini szervezet fizette, amely lengyel ágon Mateusz Piskorskihoz tartozik. Ő az a lengyel politikus, akit azzal vádolnak, hogy oroszoknak és kínaiaknak kémkedett. Azt lehet tudni, hogy Moszkvának komoly érdekeltségei vannak a polgárháború sújtotta országban, és nem volt számukra közömbös ennek a választásnak a kimenetele sem.

Mint a párt írja, Szabó a pártját nem tájékoztatta az útról. „Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik Elvi Nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagsága azonnali hatállyal felfüggesztésre került, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására” – írja a párt.

Szabó útitársa amúgy az a Samu Tamás Gergő volt, aki egykor a Jobbikországgyűlési képviselője volt, és tavaly novemberben lépett ki a pártból, jelenleg a szarvasi önkormányzat képviselője és a Békés Megyei Közgyűlés tagja, mandátumát nem adta vissza.

A lap kérdésére, hogy Szabó tud-e arról, hogy az oroszok előszeretettel alkalmaznak szatellitszervezeteket választási megfigyelőként, a férfi elmondta: “Naiv lennék, ha még csak nem is sejteném, hogy emögött valóban állhat orosz pénz vagy orosz befolyás. De a mi csoportunkban orosz illetőségű vagy állampolgárságú személy nem volt. A mi delegációnkban lengyel, német, belga, francia, osztrák, macedón választási szakértők voltak. A delegáció vezetője pedig Lengyelország egyik legismertebb Afrika-szakértője, az ország korábbi nigériai nagykövete volt, rengeteg szakmai tapasztalattal korábbi afrikai választások terén. Ez nem jelenti azt, hogy ne lett volna akár orosz, akár lengyel, akár bármilyen egyéb befolyás a háttérben. De hogy konkrétan miben, azt nem tudom, és nem is feltétlenül kell tudnom róla"