Koronavírus-számok Magyarországon 05.18.
Elhunytak + 64 Σ 29 277
Kórházban - 62 Σ 2 197
Fertőzöttek + 382 Σ 798 955
Tesztek + 7 104 Σ 5 656 131
Egyszer oltottak + 75 693 Σ 4 714 992

Németországban is kimutatták a koronavírus dél-afrikai mutánsát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A német sajtó szerint Németországban először mutatták ki a koronavírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 jelű mutánsát.

Egy Dél-Afrikából hazatérő család egyik tagjánál fedezték fel elsőként ezt a vírusváltozatot, öt további ember esetében pedig még folyamatban van a teszt értékelése – közölte Baden-Württemberg tartomány szociális minisztériuma.

A család hosszabb időt töltött a Dél-afrikai Köztársaságban, és december 13-án tért haza. Visszatérésük után elkezdték a kötelező karantén-idő letöltését, majd 5 nappal később elvégeztették a koronavírustesztet, ami negatív lett. Az azutáni héten néhány családtag esetében jelentkeztek a koronavírus-fertőzés enyhe tünetei. Hat érintettnél kimutatták a SARS-CoV-2 vírust, egyikük esetében pedig azonosították a vírus Dél-Afrikából származó, B.1.351 variánsát is.

A koronavírus Nagy-Britanniából származó mutánsát Németországban szintén Baden-Württemberg tartományban diagnosztizálták elsőként. A fertőzött nő december 20-án Nagy-Britanniából érkezett meg repülőgéppel Frankfurtba, ahonnan a rokonaival utazott tovább Baden-Württembergbe. Miután a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteit érzékelte, december 21-én elvégezték rajta a tesztet, és azonosították a vírus B.1.1.7 variánsát.

Német sajtójelentések szerint Angela Merkel kancellár egy belső megbeszélésen arról beszélt, hogy az új mutánsok felbukkanása a fertőzések számának robbanásszerű növekedéséhez is vezethet, és ha nem sikerül feltartóztatni a brit mutáns terjedését, húsvétig akár tízszeresére nőhet a fertőzések száma. A kancellár nem tartja kizártnak, hogy akár húsvétig is meghosszabbíthatják a korlátozásokat, de a döntés a fertőzöttek számától függ. (MTI)