Szijjártó: Magyarország harmadik a visszapillantó tükrök exportjában

gazdaság
2021 január 12., 20:42

Magyarország a visszapillantó tükrök exportjában a világon a harmadik helyen áll, csak az Amerikai Egyesült Államok és Németország kivitele előzi meg a magyart, amiben jelentős szerepe van a magyar családi tulajdonban lévő, soproni Hirschler Glas Kft.-nek – mondta Szijjártó Péter Sopronban a cég fejlesztésének bejelentésekor.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Hirschler Judit, a Hirschler Glas Kft. tulajdonosa és Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a soproni cég támogatási okiratának átadása után 2021. január 12-én.
photo_camera Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Hirschler Judit, a Hirschler Glas Kft. tulajdonosa és Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP) polgármester (b-j) a soproni cég támogatási okiratának átadása után 2021. január 12-én. Fotó: Filep István/MTI/MTVA

A külügyminiszter ismertette, a visszapillantó tükröket gyártó, több mint 120 éves, soproni székhelyű cég 185 millió forintos fejlesztéssel növeli kapacitását és a termékek minőségét. A beruházást a kormány 92,5 millió forinttal támogatja, így a cég 67 munkavállalóját tudja megtartani – mondta.

A cég a síküveggyártás síküvegfeldolgozás mellett kompletten gyárt visszapillantó tükröket, többek között az Volkswagennek, az Iveconak és a Volvonak. Szijjártó szerint ez a beruházás mutatja, hogy a nagy nemzetközi vállatok és a magyar tulajdonban lévő családi vállalkozások kiválóan kiegészítik egymást, a magyar gazdaság egészséges, kiegyensúlyozott szerkezetben működik.

Azt mondta, az autóipar, ami a magyar gazdaság zászlóshajója, az elmúlt 10 évben 2,5-szeresére növelte a termelési értékét, és ma már 175 ezer embernek ad munkát.

Szijjártó Péter az Európai Uniót is megfeddte: „Mindannyian reménykedtünk abban, hogy az a Brüsszelből ígért eufória, ami az oltóanyagok gyors szállításából fakadt, majd másként fogja elkezdeni 2021-et, mint ahogy befejeztük a tavalyi esztendőt, de mára világossá vált, hogy az oltóanyagok nem milliószámra, vagy százezerszámra érkeznek, hanem csak úgy csöpögtetve, tízezrenként az EU tagországaiba.”

Azt mondta, ez későbbre teszi át a korlátozások feloldását, de a kormány folyamatosan tárgyal arról, hogy keleti irányból is lehessen oltóanyagot vásárolni, és ha ez nagy számban sikerül, engedélyt adnak a magyar hatóságok, és gyorsan be tudjuk oltani az embereket, akkor a korlátozó intézkedéseket is jóval hamarabb fel lehet oldani.

Azt is mondta, hogy a munkahelyek megtartásában azok a vállalatok a kormány szövetségesei, amelyek nem a termeléskorlátozás és a munkahelyek megszüntetése mellett döntenek, hanem fejlesztések, beruházások és a munkahelyek megtartása mellett. (MTI)