Egy korrupciós vizsgálat miatt omlik össze épp az észt kormány

külföld
2021 január 13., 11:31

Szerdán lemondott Jüri Ratas észt miniszterelnök a baloldali Észt Centrumpártjához köthető korrupciós ügy miatt. Ratas az ellenzéki, jobbközép Észt Reformpárt vezetőjét, Kae Kallast kérte fel kormányalakításra.

Ratas azt mondta, azért mond le, mert politikai felelősséget akar vállalni a történtek miatt, és lehetőséget teremteni a pártját ért korrupciós vádak tisztázására.

Kedden jelentették be, hogy korrupciós ügyben nyomoznak az Észt Centrumpárt és további öt személy ellen. A főügyész szerint az ügy egy nagyszabású tallinni ingatlanprojektnek juttatott állami segélyhitellel kapcsolatos: a Kredex állami hitelintézet a koronavírus-válságra hivatkozva 40 millió euró (14,5 milliárd forint) kölcsönt biztosított a gyanú szerint törvénybe ütköző előzetes megállapodásokat követően. A Kredexnél négy embert vettek őrizetbe.

A gyanúsítottak között van többek között Mihhail Korb, az Észt Centrumpárt főtitkára, a jobboldali Észt Konzervatív Néppárthoz (EKRE) tartozó pénzügyminiszter, Martin Helme egyik tanácsadója, valamint egy ingatlanfejlesztő is, aki többször is pénzt adományozott az Észt Centrumpártnak. Utóbbi jogi személyként szerepel gyanúsítottként az ügyben.

A főügyész szerint eddig semmi sem utal arra, hogy Jüri Ratas miniszterelnöknek tudomása lett volna a történtekről.

Ratas baloldali Észt Centrumpártja az EKRE és a nemzeti-konzervatív észt Isamaa párttal kormányoz. Mindkét koalíciós partner az ügy feltárását követelte.

(Guardian/MTI)