Felfüggesztett fogházat kapott egy nő, akinek a kutyái súlyos fogyatékosságot okoztak egy gyalogosnak

bűnügy
2021 január 13., 16:35

A Zalaegerszegi Törvényszék nem jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt egy nagykanizsai nőt, akinek egy kutyafuttatóból kiszabadult kutyái súlyos fogyatékosságot okoztak egy járókelőnek.

A vádlott 2016 óta gondozta a fia két kutyáját, amikkel már korábban is voltak problémák:

  • 4 éve az egyik a futtató kerítésén keresztül megharapott egy másik kutyát.
  • 2 éve a gazdájuk kezéből rántották ki magukat, és támadtak rá egy pórázon vezetett kutyára. A nő emiatt figyelmeztetésben részesült.

Tavaly januárban a nő megint a nagykanizsai kutyafuttatóba vitte a kutyákat, ahol még azelőtt levette róluk a szájkosarat és a pórázt, hogy a kaput bezárta volna. A két nagytestű állat egy macskát meglátva kirohant a kapun kívülre, majd mindkettő rátámadt egy arra járó, idős férfira.

A 83 éves áldozatukat a kutyák a fején marcangolni kezdték, de nekitámadtak annak a férfinak is, aki a garázsából magához vett kapával próbálta távol tartani az állatokat az idős embertől. A mentőket és a hatóságot egy járókelő értesítette, aki a történtekről videofelvételt is készített.

A tavaly októberben tartott bírósági előkészítő ülésen a nő arra hivatkozott, hogy véletlen baleset történt, de a Zalaegerszegi Törvényszék ítélete a váddal megegyezően bűnösnek mondta ki testi sértés vétségében. Az ezért kiszabott 2 év fogházbüntetés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztették.

Az indokolás szerint a vádlott tisztában volt a kutyák agresszív magatartásával, de nem tartotta be az előírásokat, és nem kellő körültekintéssel járt el. A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, de súlyosító körülményként vette számításba, hogy a nő a cselekedetével közvetlen életveszélynek tette ki a férfit, maradandó testi fogyatékosságot okozott neki, ráadásul a sértett önálló életvitelre alkalmatlanná vált.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott 3 napot tartott fenn a fellebbezés megfontolására. (MTI)

Kiemelt videóink