Lemondott két miniszter, kormányválság van Olaszországban

külföld
2021 január 13., 18:07

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti parlamenti többségét - írja az MTI.

A korábbi olasz miniszterelnök és Italia Viva nevű, viszonylag kicsi, de a kormányzáshoz szükséges pártja az olasz gazdaság járvány utáni helyreállításával kapcsolatos tervek miatt került konfliktusba Giuseppe Conte kormányfővel és a koalíció legnagyobb pártjával az 5 csillag mozgalommal.

A konfliktus már hetek óta zajlik, ezalatt Renzi már többször megfenyegette a koalíciós partnereit, hogy pártjának miniszterei nem akarnak minden áron a kormányban lenni, és nem akarnak részt venni egy olyan program végrehajtásában, amivel szerintük csak elvesztegetik a válságkezelésre szánt több százmillió eurót.

Hogy elkerülje a politikai válságot, Conte többször is átírta a kilábalási programot, ami után Renzi is pozitívan nyilatkozott. Kedden viszont a pártjának két minisztere tartózkodott a program elfogadásáról szóló szavazáson.

Conte több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.