Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Magyarországon is megjelent a Nagy-Britanniából indult koronavírus-variáns

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Magyarországon is azonosították a koronavírusnak azt a jóval fertőzőbb variánsát, amire Nagy-Britanniában találtak rá először tavaly év végén, jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

"Az elmúlt napon 3 beteg mintájában azonosították a brit vírusvariánst, amelyet már környező országokban is azonosítottak" – mondta Müller, aki szerint

„Nyilvánvaló volt, hogy Magyarország sem kerülheti el az variánst”.

A tisztifőorvos hozzátette, a mutánsról köztudott, hogy „rendkívül gyors terjedésre képes, a megbetegítési képessége 50-60 százalékkal több, mint az új koronavírusnak, amit a kezdet-kezdetén azonosítottunk”.

A tájékoztatón az oltási kampányról is szó volt. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, az egészségügyi dolgozók oltásával párhuzamosan a hazai idősotthonokban eddig 7 ezer embert, dolgozókat és bentlakókat sikerült beoltani, a rendelkezésre álló vakcinákkal. Az oltási kampányt a nagyobb létszámú intézményekkel kezdték. A védőoltások beadását az országba érkező első Moderna vakcinaszállítmánnyal folytatják a hétvégén, ez a szállítmány 3600 ember első körös vakcinálására lesz elég - magyarázta György.

Müller Cecília később arról tájékoztatott, hogy kedd estig „eloltottuk az összes vakcinát, ami beérkezett az országba”. Ez addig még csak a Pfizer vakcinából beérkezett adagokat jelentette, amiből összesen 86 929 főt lehetett védőoltásban részesíteni.

Müller hozzátette, ezzel az oltás nem áll le, tegnap ugyanis a Pfizer és a Moderna vakcinákból összesen 51 ezer ember beoltására elég adag érkezett Magyarországra. Január 18-án pedig már lesznek olyanok is, akik a teljes védettséghez szükséges második oltásukat fogják kapni, mert letelt a szükséges 21 nap az első oltás megszerzése óta.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.