Riasztót aggatnának a dolgozóra egy francia gyárban, hogy tartsák az ajánlott távolságot

külföld
2021 január 13., 19:02

A koronavírus-járvány miatt ajánlott távolságra figyelmeztető riasztóval szeretné felszerelni franciaországi munkatársait az Essity háztartási papírárukat gyártó és forgalmazó svéd vállalat. A kezdeményezés nagyon nem tetszik a szakszervezeteknek.

A dolgozóknak egy olyan nyakláncot kellene viselniük, amely a biztonsági távolságtartás megsértése esetén 85 decibel hangot bocsát ki. Ez körülbelül egy fűnyíró zajának felel meg. Karl Stoltz, a cég svédországi szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, a rendszert egyelőre csak tesztelni fogják Franciaországban.

Az Essity franciaországi üzemében a szakszervezetek szerint eddig egyetlen fertőződés sem történt a dolgozók között, ezért az egyéni szabadságjogok megsértésének tartják a nyaklánc ötletét.

"Ezek a berendezések a kukában fogják végezni vagy az öltözőszekrényekben maradnak, ez akkora egy nagy hülyeség!" - mondta egy szakszervezeti vezető. A Franciaországban 2500 főt foglalkoztató svéd cég franciaországi vezetősége viszont egyelőre ragaszkodik az ötlethez, amely "a munkatársak biztonságát erősítené". A vezetőség hangsúlyozta, hogy a berendezésben nincsen GPS és nem rögzít személyes adatokat, a mosdókban, a menzán és az orvosi rendelőben pedig nem fog működni. (MTI)