USA: Kivégezték az egyetlen halálsoron lévő nőt

külföld
2021 január 13., 06:58

52 éves korában kivégezték Lisa Montgomeryt, a nőt, akit 2007-ben ítélt halálra a bíróság Missouriban, miután bűnösnek találták egy brutális gyilkosságban. Az ítélet szerint Montgomery elrabolt egy nyolc hónapos terhes nőt, megfojtotta, majd az élő magzatot kivágta a hasából, írja a BBC.

Montgomeryt méreginjekció általi halálra ítélték, viszont a bíróság a kivégzésére kitűzött időpontja előtt néhány órával, egy bejelentésre hivatkozva, miszerint az elítélt nő nem tudta felfogni az ítélet indoklását,

elrendelte Montgomery pszichiátriai vizsgálatát, kivégzését pedig mentális állapotára hivatkozva elhalasztotta.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága azonban hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának döntését. Bár Kelley Henry, Montgomery ügyvédje azt mondta, védence egyre romló mentális állapota továbbra sem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, a halasztás megszüntetését kezdeményező ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, hiszen tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

Lisa Montgomeryt, az egyetlen nőt az amerikai halálsoron, így végül szerdán a kora reggeli órákban méreginjekcióval kivégezték. Kivégzése előtt női elítélten 1953 óta nem hajtottak végre szövetségi szinten, 2002 óta pedig állami szinten halálos ítéletet az Egyesült Államokban.

Montgomery ügyvédei egyébként kegyelmi kérvényt is benyújtottak Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek, de nem jártak sikerrel. Pedig Trump utódja, Joe Biden, akit január 20-án iktatnak tisztségébe, azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.