Koronavírus-számok Magyarországon 01.26.
Elhunytak + 89 Σ 12 113
Kórházban + 1 Σ 3 815
Fertőzöttek + 459 Σ 360 877
Oltottak + 2 981 Σ 149 676

Kevésbé javult a városi levegő minősége a járvány miatti lezárások alatt, mint korábban gondolták

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A koronavírusjárvány ritka pozitív folyományának tűnt, hogy a járványügyi korlátozások miatt javulhatott a világ nagyvárosainak a levegője. Brit kutatók vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy a józan paraszti ésszel logikusnak tűnő felvetés valójában nem igaz.

A világ 11 nagyvárosában - Pekingben, Vuhanban, Milánóban, Rómában, Madridban, Londonban, Párizsban, Berlinben, New Yorkban, Los Angelesben és Új-Delhiben - végzett méréseik szerint az üvegházhatású gázok közé tartozó, légzőszervi és rákos megbetegedéseket okozó nitrogéndioxid koncentrációja ugyan 10-50 százalékkal csökkent, de ezzel párhuzamosan 2-30 százalékkal nőtt a pont a tüdőszöveteket károsító, az asztmás megbetegedéseket súlyosbító ózon mennyisége.

Az angliai Birminghami Egyetem kutatója, Zongbo Shi szerint normális esetben a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás hatására az ózon eltűnik a levegőből, ám mivel a korlátozások miatt kevesebb jármű volt az utakon, ezért kisebb volt a kibocsátás és az ózoncsökkenés is. "Az összes tanulmányozott városban nőtt az ózonszint a korlátozások miatt" - írta közleményében William Bloss, az egyetem professzora, hozzátéve, hogy mindez semlegesíti a nitrogén-dioxid-csökkenés egészségre nézve jótékony hozadékainak egy részét.

A levegőszennyezés, amit az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a legnagyobb környezeti kockázatként tart nyilván, évente nagyjából hatmillió ember halálát okozza. (Via MTI)