Lemondott a cseh közegészségügyi intézet vezetője, miután kollégáknak és hozzátartozóknak intéztek oltásokat

külföld
2021 január 14., 15:08

Lemondott tisztségéről Pavel Brezovsky, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, miután nyilvánosságra került:

az intézet koronavírus elleni oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és hozzátartozóikat is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz.

Ezt Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter jelentette be, írja az MTI.

photo_camera Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Andrej Babis miniszterelnök szerint „a hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg”. A kormányfő teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a SZU vezetésének magatartását.

A Seznam Zprávy független cseh hírportál szerdán arról számolt be, hogy a SZU vezetése ezer adagot osztott ki a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából alkalmazottaik és hozzátartozóik között. A hírportál szerint a törvény értelmében a SZU alkalmazottai ugyan egészségügyi dolgozóknak minősülnek, de legtöbbjük nem tartozik a veszélyeztetett csoportokhoz.

Klára Doláková, a SZU szóvivője visszautasította az erről szóló információkat, de a miniszter bekérette Brezovsykt, hogy magyarázattal szolgáljon. Blatny szerint „semmiképpen sem lehetséges tolerálni olyan helyzetet”, amiben valaki jogosulatlanul hamarabb jut hozzá a vakcinához, mint az idősek és egészségügyi dolgozók egyértelmű kritériumok mentén tisztázott, elsőbbséget élvező csoportja.
A cseh egészségügyi miniszter elmondta, hogy csütörtök reggel beszélt Brezovskyval. „Tisztában van azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet, és a mai nap folyamán lemondott” - közölte. (MTI)