Lemondott a cseh közegészségügyi intézet vezetője, miután kollégáknak és hozzátartozóknak intéztek oltásokat

Lemondott tisztségéről Pavel Brezovsky, a cseh Nemzeti Közegészségügyi Intézet (SZU) vezetője, miután nyilvánosságra került: 

az intézet koronavírus elleni oltáshoz juttatta olyan alkalmazottait és hozzátartozóikat is, akik nem tartoznak a különösen veszélyeztetett csoportokhoz.

Ezt Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter jelentette be, írja az MTI.

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via AFP

Andrej Babis miniszterelnök szerint „a hasonló túlkapások soha nem ismétlődhetnek meg”. A kormányfő teljességgel elfogadhatatlannak minősítette a SZU vezetésének magatartását.

A Seznam Zprávy független cseh hírportál szerdán arról számolt be, hogy a SZU vezetése ezer adagot osztott ki a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából alkalmazottaik és hozzátartozóik között. A hírportál szerint a törvény értelmében a SZU alkalmazottai ugyan egészségügyi dolgozóknak minősülnek, de legtöbbjük nem tartozik a veszélyeztetett csoportokhoz.

Klára Doláková, a SZU szóvivője visszautasította az erről szóló információkat, de a miniszter bekérette Brezovsykt, hogy magyarázattal szolgáljon. Blatny szerint „semmiképpen sem lehetséges tolerálni olyan helyzetet”, amiben valaki jogosulatlanul hamarabb jut hozzá a vakcinához, mint az idősek és egészségügyi dolgozók egyértelmű kritériumok mentén tisztázott, elsőbbséget élvező csoportja.
A cseh egészségügyi miniszter elmondta, hogy csütörtök reggel beszélt Brezovskyval. „Tisztában van azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet, és a mai nap folyamán lemondott” - közölte. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.