Bíróság elé kell állnia három lengyel nőnek, amiért posztereik szivárványos glóriával ábrázolták Szűz Máriát

külföld
2021 január 15., 07:37

Vallási érzékenység megsértése miatt kell bíróság elé állnia három lengyel nőnek, akik az LMBTQ közösségek szimbólumának tartott szivárvánnyal, egészen pontosan szivárványos glóriával ábrázolták Szűz Máriát posztereken, matricákon, írja a Politico.

Ha a bíróság elítéli őket, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak.

A bírósági per szerdán kezdődött, nagy nemzetközi érdeklődéssel, hiszen Lengyelország ultrakonzervatív kormánya egyébként is komoly kritikákkal néz szembe az LMBTQ emberek jogainak rendszerszintű semmibe vétele és keresztény fundamentalizmusa miatt.

photo_camera Az inkriminált grafikai megoldás egy 2019-es tüntetésen Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A három érintett lengyel nő Elżbieta Podleśna, Anna Prus és Joanna Gzyra-Iskandar Podleśna egy húsvéti tematikájú egyházi hirdetmény mellé helyezték el a Szűz Máriás-szivárványos posztereket, matricák formájában, a Varsótól 110 kilométerre fekvő Płockban. Az egyház által kihelyezett táblán olyan bűnöket soroltak fel, amik ellen a híveknek harcolniuk kell. A hagyományos bűnök, mint a kapzsiság, az irigység vagy a harag mellett

az „LGBT” és a „gender” is szerepeltek.

Az egyik érintett nő Joanna Podleśna a bíróságon azt mondta, a matricák kihelyezésével azt akarták üzenni, elfogadhatatlannak tartják az egyház „hipokrita” hozzáállását, amivel folyamatosan és erőszakosan az LMBTQ közösséget támadja, miközben a saját köreiből felszínre kerülő pedofília-botrányokkal képtelen mit kezdeni.

A matricák egyébként a híres jasna góra-i Fekete Madonnát, a lengyel katolicizmus egyik legfontosabb szimbólumát ábrázolják szivárványos glóriával. Ezt a grafikai megoldást már korábban is gyakran felbukkant kormányellenes tüntetéseken.