Bíróság elé kell állnia három lengyel nőnek, amiért posztereik szivárványos glóriával ábrázolták Szűz Máriát

2021 január 15., péntek 7:37

Vallási érzékenység megsértése miatt kell bíróság elé állnia három lengyel nőnek, akik az LMBTQ közösségek szimbólumának tartott szivárvánnyal, egészen pontosan szivárványos glóriával ábrázolták Szűz Máriát posztereken, matricákon, írja a Politico.

Ha a bíróság elítéli őket, akár két év börtönbüntetést is kaphatnak.

A bírósági per szerdán kezdődött, nagy nemzetközi érdeklődéssel, hiszen Lengyelország ultrakonzervatív kormánya egyébként is komoly kritikákkal néz szembe az LMBTQ emberek jogainak rendszerszintű semmibe vétele és keresztény fundamentalizmusa miatt.

Az inkriminált grafikai megoldás egy 2019-es tüntetésen Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A három érintett lengyel nő Elżbieta Podleśna, Anna Prus és Joanna Gzyra-Iskandar Podleśna egy húsvéti tematikájú egyházi hirdetmény mellé helyezték el a Szűz Máriás-szivárványos posztereket, matricák formájában, a Varsótól 110 kilométerre fekvő Płockban. Az egyház által kihelyezett táblán olyan bűnöket soroltak fel, amik ellen a híveknek harcolniuk kell. A hagyományos bűnök, mint a kapzsiság, az irigység vagy a harag mellett

az „LGBT” és a „gender” is szerepeltek.

Az egyik érintett nő Joanna Podleśna a bíróságon azt mondta, a matricák kihelyezésével azt akarták üzenni, elfogadhatatlannak tartják az egyház „hipokrita” hozzáállását, amivel folyamatosan és erőszakosan az LMBTQ közösséget támadja, miközben a saját köreiből felszínre kerülő pedofília-botrányokkal képtelen mit kezdeni.

A matricák egyébként a híres jasna góra-i Fekete Madonnát, a lengyel katolicizmus egyik legfontosabb szimbólumát ábrázolják szivárványos glóriával. Ezt a grafikai megoldást már korábban is gyakran felbukkant kormányellenes tüntetéseken.