Letartóztatták a férfit, aki konföderációs zászlót lengetett a Capitoliumban

külföld
2021 január 15., 06:53

Folytatódik a Capitolium múlt szerdai megszállásában résztvevők rendőrségi beazonosítása és felelősségre vonása. Csütörtökön azt a férfit tartóztatta le az FBI, aki az ostromról készült felvételek alapján konföderációs zászlót lengetett büszkén az amerikai törvényhozás épületében, írja a BBC.

Aaron, a brooklyni kőkorszaki szaki
photo_camera Aaron, a brooklyni kőkorszaki szaki Fotó: Saul Loeb/AFP

A férfit Kevin Seefriednek hívják, fiával, Hunterrel együtt kellett megjelennie a Delaware állambeli Wilmington bíróságán, ahol tiltott helyre való engedély nélküli belépés és rendbontás miatt kell felelniük.

A tárgyalásról beszámoló helyi lap, a Delaware News Journal szerint Seefried és fia egy ablakot törtek be, úgy jutottak be a Capitolium épületébe, ahol „szóbeli összetűzésbe” keveredtek a capitoliumi rendőrség tagjaival, majd Hunter egy szelfit készített a jelenetről.

Kevin Seefried azt mondta a nyomozóknak, a konföderációs zászló, ami nála volt a szerdai zavargások alatt, általában a háza homlokzatán lengedezik. Ez volt a rabszolgatartó déli államok csatazászlója az 1861-65 között tartó amerikai polgárháborúban, ma pedig egyértelműen rasszista szimbólumnak számít.

A nyomozó hatóságok eddig mintegy 170 ember ellen indítottak eljárást a Capitoliumnál történtek miatt, ezek 70 esetben már felelősségre vonással zárultak. Az FBI azt mondja, további 200 beazonosított zavargót keresnek még meg az elkövetkező napokban.