Végre: Egy kihalás szélén álló orrszarvúalfaj embrióját sikerült létrehozni

Több 444 videó?
Szeretném

Mindez még decemberben sikerült egy nemzetközi kutatócsoportnak, és ez az egész azért nagyon fontos, mert az alfajnak már csak két képviselője él, és mindkettő nőstény.

A petesejteket még december 13-án gyűjtötték be a kenyai Ol Pejeta rezervátumban élő két utolsó nősténytől, a csehországi Dvur Králové-i állatkert tulajdonában lévő Najintól és Fatutól. A petesejteket ezután a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, a 2018-ban elpusztult Sudan és a már korábban elpusztult Suni lefagyasztott spermájával.

A Dvur Králové-i állatkert szakértője, Jan Stejskal szerint a mostaniakkal együtt immár öt életképes, lefagyasztott embrióval rendelkeznek a kutatók. Az alfaj megmentéséhez ugyanakkor embriók tucatjaira lenne szükség.

A tervek szerint az embriókat a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe fogják beültetni. A még megmaradt két utolsó északi szélesszájú nőstény ugyanis már túl öreg a vemhességhez.

A projektet tavaly áprilisban fel kellett függeszteni a koronavírus-járvány utazási korlátozásai miatt, ám augusztusban már egy újabb petesejtlevétellel folytatódtak a munkálatok. A nyár végi petesejtbegyűjtés azonban nem volt sikeres, egyetlen embriót sem sikerült létrehozni.

A program új szakaszának kezdetét jelenti, hogy egy hím déli szélesszájú orrszarvú érkezett az Ol Pejeta rezervátumba. Azt várják, hogy viselkedésével jelezze a szakembereknek, amikor a legmegfelelőbb az idő az embriók beültetéséhez a dajkaállatokba. A nőstényekkel való összeengedést megelőzően a hímet ivartalanítani fogják.

Najin, Fatu és párjaik, Sudan és Suni 2009-ben a csehországi állatkertből kerültek Kenyába abban a reményben, hogy természetes úton lesznek borjaik. Vemhesség azonban nem jött létre, Suni 2014-es, az alfaj utolsó hímje, Sudan 2018-as halála előtt spermájukat lefagyasztották.

Az északi szélesszájú orrszarvú egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens keleti és középső részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. Az évtizedekig tartó orvvadászat súlyosan megtizedelte a populációt. (MTI)