Vidnyánszkyék elismerték, hogy széttelepítik az SZFE képzéseit

oktatás
2021 január 15., 14:07

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetését ősszel megszerző kuratórium pénteken kiadott egy közleményt, amiben megerősítik azokat a korábbi híreket, amelyek szerint új helyszínekre telepítenék szét az egyetem képzéseit.

Ezek szerint az SZFE filmintézete a jövőben Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább. A névadással tisztelegnek az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett az egyetem jogelőd intézményében. Indoklásuk szerint a mozgókép kifejezés használata igazodik a nemzetközi trendekhez és elvárásokhoz. Ez e képzés az eddigi Szentkirályi utcai épületből az egykori Duna Televízió volt budai székházának egyik épületébe költözik át.

Az egyetem Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. „A névválasztással fejet hajtunk a Kossuth-díjas színészóriás, a Nemzet Színésze előtt” - közölték.

Az intézmény harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja.

Hozzátették, hogy a színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd.

A közlemény szerint az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudnak biztosítani.

A hallgatók, miután október 16-án este visszafoglalták az Ódry Színpadot.
photo_camera A hallgatók, miután október 16-án este visszafoglalták az Ódry Színpadot. Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK/Facebook

Ugyanakkor a Magyar Nemzetnek megerősítették a kormánylap csütörtöki értesülését, miszerint a kuratóriumi vezetés a Magyarországi Református Egyháznak adná az egyetem Vas utca 2/C alatt található épületrészét, ahol az Ódry Színpad is található. Erről most annyit közöltek, hogy

már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások az SZFE kuratóriuma és az egyházvezetés között az ingatlan sorsáról.Hozzátették, hogy a Vas utcai ingatlanegyüttes részben az egyetem szolgálatában marad, részben pedig más fontos társadalmi szolgálatot látna el.