Hatodik alkalommal is Yoweri Museveni nyerte meg az ugandai elnökválasztást

külföld
2021 január 16., 13:50

Uganda régóta regnáló elnöke, Yoweri Museveni nyerte meg a választást a popsztárból lett jelölt, nagy esélyes Bobi Wine ellen, jelentette az ugandai Választási Bizottság.

Musevini a szavazatok 59 százalékát söpörte be, míg Wine csak a szavazók 35 százalékát tudta megnyerni.Bobi Wine már csütörtökön választási csalásról beszélt, aminek a kivizsgálásával fenyegetőzött, de a Választási Bizottság tagadja a vádakat. A vádak nyomán a Facebook le is tiltotta a kormánytagok fiókjait csütörtökön, ugyanis a Facebook szerint a kománytisztviselők azzal próbálták befolyásolni a választásról kialakult vitákat a platformon, hogy hamis fiókokat hoztak létre, azokkal folyamatosan kommenteltek, posztokat osztottak meg, amelyek a jelenlegi elnököt népszerűsítették.

A választást megelőzően az országban többfelé voltak erőszakos megmozdulások, amiben több tucat ember vesztette életét.

A 76 éves Musevini a mostani győzelmével hatodjára töltheti be elnöki posztját, először 1986-ban választották meg. A 38 éves Bobi Wine-t erős kihívónak tartották, aki a kampányával elsősorban az ugandai fiatalokat szerette volna megnyerni. (BBC)