Márciusra dominánssá válhat a brit vírusvariáns az Egyesült Államokban

járvány
2021 január 16., 06:49

A következő hetekben a brit vírusvariáns gyors terjedésére kell számítani, márciusra ez a változat válhat dominánssá az Egyesült Államokban, figyelmeztetett pénteken az amerikai járványügyi központ, a CDC.

A legfrissebb brit kutatások szerint a variáns 30-50 százalékkal terjed gyorsabban az eddig ismert változatoknál, de nincs bizonyíték arra, hogy annál súlyosabb megbetgedést okozna, írja a BBC. Ugyanakkor alkalmas arra, hogy nagy nyomást helyezzen az egészségügyi rendszerre.

photo_camera Joe Biden Fotó: ALEX WONG/AFP

Közben oltási programot hirdetett Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke. Tervei szerint több ezer oltópontot fognak felállítani az országban a katasztrófavédelem segítségével, ahol tanárok, élelmiszerbolti dolgozók és 65 évnél idősebbek kaphatnak majd vakcinát.

A Reuters beszámolója szerint Donald Trumppal ellentétben folyamatosan, egyszerre használná fel a rendelkezése álló oltóanyagokat, nem tartalékolná a teljes védettséghez szükséges második dózisokat.

Kihasználná azt is, hogy vészhelyzetben utasíthat bizonyos vállalatokat a védekezéshez szükséges eszközök gyártására. Így növelné az oltáshoz használt tűk, fecskendők és üvegcsék mennyiségét.

Biden arról is beszélt, hogy több vakcinát kell juttatni azokra a területekre, ahol többnyire alacsony jövedelmű emberek élnek, és jelenleg nem kapnak megfelelő ellátást a kórházaktól és gyógyszergyáraktól.

Csütörtökön kétbillió dolláros gazdaságösztönző csomagot hirdetett, amiből 20 milliárd dollárt költenének a vakcina szétosztására, és 50 milliárdot tesztelésre.