Az FBI minden tagállamban fegyveres megmozdulásokra számít Biden beiktatásának napján

külföld
2021 január 17., 06:48

Joe Biden szerdai beiktatása előtt az FBI arra figyelmeztetett, hogy Donald Trump támogatói mind az 50 tagállami fővárosban fegyveres felvonulásokat tarthatnak. A Nemzeti Gárda Washington DC-ben több ezer fővel erősítette meg a csapatait. A főváros nagy részét lezárják.

A nemzeti gárda tagjai a Capitolium előtt tavaly január 16-án.
photo_camera Fotó: Eric Thayer/AFP

A tagállami fővárásokban pedig több helyen bedeszkázzák a törvényhozás ablakait és nem engedélyezik a nagyobb felvonulásokat. Maryland, Új-Mexikó és Utah kormányzói egyenesen rendkívüli állapotot hirdfettek. Kaliforniában, Pennsylvaniában, Michiganben, Virginiában, Washington államban és Wisconsinban mozgosították a Nemzeti Gárdát, Texas pedig szombattól lezárja a fővárosát, mert a biztonsági főnök tart a fegyveres szélsőségesek akcióitól.

A Nemzeti Gárda tagjai Minnesotában
photo_camera A Nemzeti Gárda tagjai Minnesotában Fotó: KEREM YUCEL/AFP

Pénteken a Capitolium őrei az egyik ellenőrzési pontnál őrizetbe vettek egy férfit egy fegyverrel és 509 lőszerrel. A férfit később elengedték, aki a Washington Postnak azt mondta, hogy egy biztonsági cégnek dolgozik, és nem akart lőfegyvert vinni Washingtonba, egyszerűen eltévedt a vároban, mert vidéki.

Eközben Biden csapata már bejelentette, mik lesznek azok az első indtézkedések, amiket az új elnök meghoz, amint átlépi a Fehér Ház küszöbét:

  • Az Egyesült Államok visszatér a párizsi klímaegyezménybe.
  • Eltörli a muszlim többségű országokkal szemben bevezetett beutazási korlátozásokat.
  • Kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi területeken és a tagállamok közötti utazásnál.

Biden gazdaságéllnkítő tervét és a bevándorlási reformját azonban a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia. (BBC)