206 embertől csaltak ki 20,8 millió forintot hamis hirdetésekkel

bűnügy
2021 január 18., 10:37

20,8 millió forintot csalt ki hirdetéseken keresztül összesen 206 embertől egy férfi és két társa 2019 június és 2020 május között. A férfi ellen üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalás miatt vádat emelt a Szombathelyi Járási Ügyészség.

A vád szerint a vádlott megállapodott két bűnsegédével, hogy mindketten saját nevükön bankszámlákat nyitnak, amelyre érkező, a bűncselekmények elkövetéséből származó összegeket felveszik, majd átadják a vádlottnak, amiért cserébe a számlára érkezett pénz mintegy 10%-át megtarthatják.

A vádlott ismeretlen személyek közreműködésével több internetes portálon adott fel hirdetéseket, melyekben kedvező áron eladásra kínált különböző használt árucikkeket, többek közt autót, mobilházat, kerti traktort, medencét, műszaki cikkeket, elektromos kézi szerszámokat.

A vádlott és ismeretlen társai a hirdetésre jelentkezőkkel telefonon keresztül megállapodtak, hogy miután a megvásárolni kívánt termék vételárát, illetve előlegét a megadott számlára utalják, a jóváírást követően a megrendelt árut megküldik.

A vádlott azonban nem küldte el megrendelt termékeket a vevőknek, a hirdetések pedig az utalások után elérhetetlenné váltak.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a más ügyben szabadságvesztését töltő, többszörös visszaeső vádlottal szemben fegyházbüntetés, két bűnsegédével szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta.