Az osztrák kancellár sem biztos benne, hogy február 8-án feloldhatják a korlátozásokat

járvány
2021 január 18., 16:37

Egylőre nincs kőbe vésve, hogy február 8-án véget érnének a korlátozások, mondta hétfőn Sebastian Kurz orsztrák kancelllár. Ehhez arra lenne szükség, hogy a napi új ferőzöttek számát február elejáre 700 alá szorítsák.

Ettől azonban még messze vannak: Ausztriában az elmúlt 24 órában 1161 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 394 939 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2007, az intenzív kezelésre szorulók 334-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 40-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7082-re emelkedett.

Beszélt arról is, hogy az AstraZeneca oltóanyagának engedélyezésétől függ, hogy mikorra tudják beoltani a 80 éven felüliek és az egészségügyi dolgozók mellett a 60 éven felülieket is. Ezt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyébként január 29-re ígérte. A jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagokkal, azaz a Biontech/Pfizer és a Moderna vakcináival ezt két csoportotot (kb. 1,2 millió ember) szerinte márciusig tudják beoltani.

Sebastian Kurz
photo_camera Sebastian Kurz Fotó: ALEX HALADA/AFP

Kurz hétfőn az Európai Unión belül Dániával és Görögországgal együtt felszólítják az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy késlekedés nélkül, a lehető leggyorsabban és bürokráciamentesen hagyja jóvá az AstraZeneca oltóanyagának alkalmazását, hiszen Nagy-Britanniában és más unión kívüli országokban már oltanak ezzel a biztonságos vakcinával.

Ausztria kétmillió adag oltóanyaggal számol az első negyedévben az AstraZenecától, és már csak az engedélyeztetésre vár. Sebastian Kurz elismerte a Pfizer-BioNTech-vakcina beszállítása körüli késlekedést, amely január hónapban 20 százalékos oltóanyagkiesést jelent az országnak, de bízik abban, hogy februárban sikerül pótolni a kiesett mennyiséget. (ORF)