Borotvapengéket rejtenek a házfalak Amerikában, és ez nem egy béna horrorfilm kezdete

rejtély
2021 január 18., 14:18

Ha valaki mostanában állna neki felújítani az Egyesült Államokban egy az ötvenes években épült házat, amihez évtizedekig senki nem nyúlt hozzá, az ne csodálkozzon, ha a falból több száz rozsdás penge kerül elő. Ez ugyanis viszonylag megszokott, normális dolognak számít, főleg ha a pengékkel teli fal a fürdőszobában van.

A nagyon rövid magyarázat kiderül az alábbi, Twitterre posztolt képből:

link Forrás

De nyilván van egy kicsit hosszabb verzió is, különben neki sem álltam volna ennek a cikknek. A falakban talált pengék nem a mai, műanyagnyeles, eldobható borotvák, hanem a klasszikus, kétélű zsilettpengék, amiket a úgynevezett biztonsági borotvába kell tenni Évtizedekig használták ezeket a férfiak, mert egy kis gyakorlás után gyakorlatilag bárki simára tudta borotválni az arcát otthon, anélkül, hogy kétnaponta ment volna el a borbélyhoz. Egy probléma volt csak:

mi legyen az elhasznált pengékkel?

Bár veszélyes hulladéknak számítottak, amiért bőrdarabkák, szőr és néha vér is maradt rajtuk, akkoriban nem ez volt a legnagyobb probléma velük, hanem hogy használtan is veszélyesen élesek voltak, emiatt nem szívesen dobták a sima háztartási szemét közé. Persze a harmincas és negyvenes években még simán a kukába dobták, de hamar rájöttek, hogy ez nem jó ötlet, mivel akkoriban még elégették a háztartási szemetet, hogy hátramaradt hamuval a kertet trágyázzák, csakhogy a pengék nem égtek el, így viszonylag sok pengét szórtak szét a kertesházak udvarain. Nyilván hamar rájöttek, hogy ez hosszútávon nem jó megoldás, hisz még a negyvenes években sem voltak annyira elvetemültek az emberek, hogy a gyerekeiket vagy a kutyáikat éles tárgyak közt mászassák, így ki kellett találni valami megoldást.

Ekkor jött az ötlet, hogy a pengéket inkább bedobják a falon át egy mesterséges feketelyukba.

Az ötvenes években a legtöbb fürdőszobában a mosdó fölé nemcsak egy szimpla tükröt, de egy falba épített tükrös szekrényt tettek, a nagy innováció pedig az volt, hogy ezek hátlapjára vágtak egy rést, ahova ész nélkül lehetett dobálni a használt pengéket, mivel a rés mögött egy luk volt a falban. Ezt kitűnően bemutatja az alábbi videó.

link Forrás

Mivel a pengék kicsik és laposak, a falban pedig viszonylag nagy a hely – pláne az Egyesült Államokban megszokott könnyűszerkezetes házak falában –, azt gondolták, gyakorlatilag évszázadok kellenének ahhoz, hogy a rések megteljenek a vérfoltos pengékkel, azt meg nyilván akkor is sejtették már, hogy sokkal hamarabb lesz valami más megoldás. Például az ennél is több szemetet termelő eldobható borotvák, amiket mindenki lazán dobál majd a háztartási szemétbe. Addig azonban senkit nem érdekelt, hogy a lakása falában ott rohad egy rakás, bőrrel és szőrrel teli lehasznált penge.

A hetvenes években megjelent új típusú borotvák után a lukakról aztán mindenki szépen lassan megfeledkezett, csak akkor csodálkoznak rájuk újra meg újra, amikor valaki szétveri a házát egy felújítás miatt, és több tucat penge borul ki a fürdőszoba falából. Vagy a plafonból, mert a témában a Reader's Digestnek megszólaló, építési vállalkozóként dolgozó Richard D’Angelo egy felújítás során találkozott már ilyennel is. „Találtunk már a földszinten, a plafonban is. Az emeleti fürdőszobából kerültek oda a csöveknek kialakított réseken keresztül. Amikor bontottuk a mennyezetet, csak úgy hullottak alá a pengék. Szerencsére senki nem sérült meg.”