Borotvapengéket rejtenek a házfalak Amerikában, és ez nem egy béna horrorfilm kezdete

Ha valaki mostanában állna neki felújítani az Egyesült Államokban egy az ötvenes években épült házat, amihez évtizedekig senki nem nyúlt hozzá, az ne csodálkozzon, ha a falból több száz rozsdás penge kerül elő. Ez ugyanis viszonylag megszokott, normális dolognak számít, főleg ha a pengékkel teli fal a fürdőszobában van. 

A nagyon rövid magyarázat kiderül az alábbi, Twitterre posztolt képből:

De nyilván van egy kicsit hosszabb verzió is, különben neki sem álltam volna ennek a cikknek. A falakban talált pengék nem a mai, műanyagnyeles, eldobható borotvák, hanem a klasszikus, kétélű zsilettpengék, amiket a úgynevezett biztonsági borotvába kell tenni Évtizedekig használták ezeket a férfiak, mert egy kis gyakorlás után gyakorlatilag bárki simára tudta borotválni az arcát otthon, anélkül, hogy kétnaponta ment volna el a borbélyhoz. Egy probléma volt csak: 

mi legyen az elhasznált pengékkel?

Bár veszélyes hulladéknak számítottak, amiért bőrdarabkák, szőr és néha vér is maradt rajtuk, akkoriban nem ez volt a legnagyobb probléma velük, hanem hogy használtan is veszélyesen élesek voltak, emiatt nem szívesen dobták a sima háztartási szemét közé. Persze a harmincas és negyvenes években még simán a kukába dobták, de hamar rájöttek, hogy ez nem jó ötlet, mivel akkoriban még elégették a háztartási szemetet, hogy hátramaradt hamuval a kertet trágyázzák, csakhogy a pengék nem égtek el, így viszonylag sok pengét szórtak szét a kertesházak udvarain. Nyilván hamar rájöttek, hogy ez hosszútávon nem jó megoldás, hisz még a negyvenes években sem voltak annyira elvetemültek az emberek, hogy a gyerekeiket vagy a kutyáikat éles tárgyak közt mászassák, így ki kellett találni valami megoldást. 

Ekkor jött az ötlet, hogy a pengéket inkább bedobják a falon át egy mesterséges feketelyukba.

Az ötvenes években a legtöbb fürdőszobában a mosdó fölé nemcsak egy szimpla tükröt, de egy falba épített tükrös szekrényt tettek, a nagy innováció pedig az volt, hogy ezek hátlapjára vágtak egy rést, ahova ész nélkül lehetett dobálni a használt pengéket, mivel a rés mögött egy luk volt a falban. Ezt kitűnően bemutatja az alábbi videó.

Mivel a pengék kicsik és laposak, a falban pedig viszonylag nagy a hely – pláne az Egyesült Államokban megszokott könnyűszerkezetes házak falában –, azt gondolták, gyakorlatilag évszázadok kellenének ahhoz, hogy a rések megteljenek a vérfoltos pengékkel, azt meg nyilván akkor is sejtették már, hogy sokkal hamarabb lesz valami más megoldás. Például az ennél is több szemetet termelő eldobható borotvák, amiket mindenki lazán dobál majd a háztartási szemétbe. Addig azonban senkit nem érdekelt, hogy a lakása falában ott rohad egy rakás, bőrrel és szőrrel teli lehasznált penge.

A hetvenes években megjelent új típusú borotvák után a lukakról aztán mindenki szépen lassan megfeledkezett, csak akkor csodálkoznak rájuk újra meg újra, amikor valaki szétveri a házát egy felújítás miatt, és több tucat penge borul ki a fürdőszoba falából. Vagy a plafonból, mert a témában a Reader's Digestnek megszólaló, építési vállalkozóként dolgozó Richard D’Angelo egy felújítás során találkozott már ilyennel is. „Találtunk már a földszinten, a plafonban is. Az emeleti fürdőszobából kerültek oda a csöveknek kialakított réseken keresztül. Amikor bontottuk a mennyezetet, csak úgy hullottak alá a pengék. Szerencsére senki nem sérült meg.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.