Hétezres bevándorló tömeg csapott össze a rendőrökkel Guatemalában

Közép-amerikai bevándorlók hatalmas tömege csapott össze Guatemalában, amikor megpróbáltak átjutni Mexikóba, hogy onnan az Egyesült Államokba menjenek.

Nagyjából 7000 ember indult együtt útnak, többségében Hondurasból, amikor egy falu, Vado Hondo közelében a hatóságok útjukat állták. A tömeg egy része megállt, egy másik fele viszont megpróbálta eltolni a rendőrsorfalat, mire válaszul könnygázt és gumibotot kaptak a bevándorlók. Többen megsérültek, de sikerült megállítani a tömeget.

Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

Guatemala elnöki hivatal közleményében úgy kommentálta az eseményeket, hogy: „Guatemala üzenete hangos és világos: az ilyen típusú illegális tömeges mozgalmakat nem fogadjuk el, ezért a szomszédos nemzetekkel közösen dolgozunk, hogy ezt regionális kérdésként kezeljük.”

Évente több tízezer ember indul gyakran gyalog útnak a közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba, ahol a még éppen hivatalban lévő elnök szigorú bevándorlási intézkedéseket hozott korábban, amiket Joe Biden, a szerdán beiktatásra kerülő új elnök, enyhíteni tervez. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.