Hétezres bevándorló tömeg csapott össze a rendőrökkel Guatemalában

bevándorlás
2021 január 18., 04:47

Közép-amerikai bevándorlók hatalmas tömege csapott össze Guatemalában, amikor megpróbáltak átjutni Mexikóba, hogy onnan az Egyesült Államokba menjenek.

Nagyjából 7000 ember indult együtt útnak, többségében Hondurasból, amikor egy falu, Vado Hondo közelében a hatóságok útjukat állták. A tömeg egy része megállt, egy másik fele viszont megpróbálta eltolni a rendőrsorfalat, mire válaszul könnygázt és gumibotot kaptak a bevándorlók. Többen megsérültek, de sikerült megállítani a tömeget.

photo_camera Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

Guatemala elnöki hivatal közleményében úgy kommentálta az eseményeket, hogy: „Guatemala üzenete hangos és világos: az ilyen típusú illegális tömeges mozgalmakat nem fogadjuk el, ezért a szomszédos nemzetekkel közösen dolgozunk, hogy ezt regionális kérdésként kezeljük.”

Évente több tízezer ember indul gyakran gyalog útnak a közép-amerikai országokból az Egyesült Államokba, ahol a még éppen hivatalban lévő elnök szigorú bevándorlási intézkedéseket hozott korábban, amiket Joe Biden, a szerdán beiktatásra kerülő új elnök, enyhíteni tervez. (BBC)