Koronavírus-számok Magyarországon 03.04.
Elhunytak + 152 Σ 15 476
Kórházban + 187 Σ 6 554
Fertőzöttek + 6 278 Σ 446 178
Tesztek + 30 794 Σ 3 749 907
Oltottak + 27 403 Σ 785 440

Újabb tömeges tesztelés Szlovákiában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétfőtől ismét tömeges koronavírus-tesztelésbe kezd a szlovák kormány, jelentette be vasárnap este Igor Matovič miniszterelnök. A tesztelés január 26-ig tart, ezután 37 rosszabb és 36 jobb helyzetben levő körzetre osztják az országot, előbbiek lakóira újabb tesztelés vár, írja a parameter.sk. Azoknak is részt kell venniük a tesztelésen, akik már megkapták a vakcinát. 

A kijárási tilalmat február 7-ig meghosszabbították, ami alól csak a hét napnál nem régebbi negatív teszt ad felmentést. A 15-65 évesek a természetbe sem mehetnek enélkül.

Igor MatovičFotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Az Új Szó beszámolója szerint Matovič nyolc érvet sorolt fel a teljes lezárás és a tömeges tesztelés mellett. Köztük volt a brit vírusmutáció, a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése, a gyerekek visszatérése iskolába és a járvány gazdasági hatásainak mérséklése is. 

A kormány azt ígérte, ha jól alakul a helyzet, februárban megnyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A felső tagozatosok és a középiskolások ekkor is csak negatív teszttel mehetnének újra iskolába.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter azt mondta: „Hiszem, hogy a húsvétot már úgy tölthetjük a hozzánk közel állókkal, ahogy már azt egy éve nem tehettük meg”.