Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Újabb tömeges tesztelés Szlovákiában

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Hétfőtől ismét tömeges koronavírus-tesztelésbe kezd a szlovák kormány, jelentette be vasárnap este Igor Matovič miniszterelnök. A tesztelés január 26-ig tart, ezután 37 rosszabb és 36 jobb helyzetben levő körzetre osztják az országot, előbbiek lakóira újabb tesztelés vár, írja a parameter.sk. Azoknak is részt kell venniük a tesztelésen, akik már megkapták a vakcinát. 

A kijárási tilalmat február 7-ig meghosszabbították, ami alól csak a hét napnál nem régebbi negatív teszt ad felmentést. A 15-65 évesek a természetbe sem mehetnek enélkül.

Igor MatovičFotó: ARIS OIKONOMOU/AFP

Az Új Szó beszámolója szerint Matovič nyolc érvet sorolt fel a teljes lezárás és a tömeges tesztelés mellett. Köztük volt a brit vírusmutáció, a kórházakra nehezedő nyomás csökkentése, a gyerekek visszatérése iskolába és a járvány gazdasági hatásainak mérséklése is. 

A kormány azt ígérte, ha jól alakul a helyzet, februárban megnyithatnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. A felső tagozatosok és a középiskolások ekkor is csak negatív teszttel mehetnének újra iskolába.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter azt mondta: „Hiszem, hogy a húsvétot már úgy tölthetjük a hozzánk közel állókkal, ahogy már azt egy éve nem tehettük meg”.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.