43 év börtönre ítéltek egy thai nőt, mert állítólag megsértette a királyi családot

külföld
2021 január 20., 07:20

87 év, majd a beismerő vallomás után azt megfelezve 43 év börtönbüntetésre ítéltek egy 65 éves thai nőt, Anchan Preelert Bangkokban a hírhedt felségsértési törvény alapján. Ez a világ talán legszigorúbb, ilyen jellegű jogszabálya, ami gyakorlatilag érinthetetlenné és említhetetlenné teszi a királyi család tagjait, de ilyen súlyos büntetést még sohasem szabtak ki miatta.

A dolog annál abszurdabb, hogy a nőt néhány közösségi médiás megosztás miatt ítélték el ennyire, miközben a kérdéses, a bíróság szerint a királyt megengedhetetlenül kritizáló podcast készítője azóta már letöltötte a sokkal rövidebb börtönbüntetését.

A szándékosan extrém büntetés úgy jött ki, hogy a nő 29 hangfájlt osztott meg Youtube-on és Facebookon, amikért a bíróság darabonként 3 évet szabott ki rá.

Az ítélet megfigyelők szerint a thai rezsim durvulásának előhírnöke lehet.

Anchan Preelert sztorija azzal indult, hogy az adóhivatali dolgozót még 2015 januárjában, nem sokkal azután tartóztatták le, hogy a hadsereg puccsal átvette a hatalmat az országban. Ezt komoly letartóztatási hullám követte. Jellemző a thai viszonyokra, hogy a nőt ezek után majdnem négy évig tartották fogva tárgyalás nélkül, miközben elvileg egy katonai bíróság előtt volt az ügye. 2018-ban végül óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett, hogy az ügyét egy polgári bíróság kapja meg.

Miután a gyakorlatban már két éve nem alkalmazták a felségsértési törvényt, a thai miniszterelnök tavaly nyáron bejelentette, hogy a király kérésére azt soha többé nem fogják alkalmazni. Csakhogy azután olyan, demokráciát követelő tüntetéssorozat indult be, aminek a résztvevői többek között az elszámoltathatatlan monarchia reformját is követelték. Így a nagy bejelentéstől az év végig eltelt időben legalább 38 embert vádoltak meg a felségsértési törvény alapján.

(via CNN)