Koronavírus-számok Magyarországon 02.25.
Elhunytak + 120 Σ 14 672
Kórházban + 483 Σ 4 836
Fertőzöttek + 4 385 Σ 414 514
Tesztek + 25 509 Σ 3 577 770
Oltottak + 37 069 Σ 508 073

Ausztriában soron kívül kaptak védőoltást polgármesterek és a családtagjaik

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül. Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung-nak azt nyilatkozta: megengedhetetlen, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.

Az osztrák sajtóban előző nap jelentek meg arról szóló hírek, hogy Ausztria több tartományában a fel nem használt oltóanyagokat az oltási sorrendben soron következő érintettek (például a nem otthonokban élő 80 éven felüli idősek) helyett polgármesterek, családtagjaik illetve önkormányzati dolgozók kapták meg.

Egyikük - Wolfgang Matt, Feldkirch polgármestere - az ORF2 közszolgálati tévé kedd késő esti műsorában azzal magyarázta a soron kívüliséget, hogy „a megmaradt kenyeret sem dobjuk ki”. Ezzel arra utalt, hogy nem az oltási stratégia sorrendjét szegte meg, csak nem akarta, hogy a megmaradt, fel nem használt oltóanyag kárba menjen.

Egészségügyi dolgozók koronavírusra tesztelik az embereket az ausztriai Innsbruckban 2020. december 4-én.Fotó: Johann Groder/AFP

Mivel sok helyen fordult ez elő, például Vorarlbergben, Tirolban, Karintiában, Alsó- és Felső-Ausztriában, illetve Bécsben, az osztrák kancellárnak is meg kellett szólalnia.

„Dühös vagyok, és morálisan elítélem azt, aki soron kívül, az arra rászoruló idősek és egészségügyi dolgozók elé tolakszik. Továbbra is bízom abban, hogy az oltást végző orvosok és a helyi szervezésben részt vevő felelős koordinátorok az adott település közjavát tekintik szem előtt, és nem a saját, egyéni szempontjaik vezérlik őket” – mondta Kurz, aki szerint „az oltások szigorúbb dokumentációja mellett, a jövőben jogi következményekkel is számolnia kell annak, aki visszaélést követ el”.

Mások mellett Werner Kogler alkancellár, Gernot Blümel pénzügyminiszter és több tartományfőnök is elítélte azokat a helyi politikusokat, akik visszaéltek a kormány oltási stratégiájával, sőt az alkancellár a politikai felelősségre vonást sem zárta ki. (MTI)