Februártól 4 százalékkal emelkedhet a minimálbér

gazdaság
2021 január 20., 14:32

Pénteken írhatják alá a megállapodást a minimálbér és a garantált bérminimum idei emeléséről, ami 4 százalékos lehet. A bérmegállapodás tervezét az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) készíti el.

A hvg.hu arról írt, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén a 3 szakszervezeti szövetségből egy, a Munkástanácsok elfogadta a munkaadók javaslatát, ami alapján 4 százalékkal emelkedhet idén a minimálbér, míg másik két szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is kitart az 5 százalékos emelés mellett.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke és Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a megállapodástervezetet várhatóan csütörtökön vagy pénteken kapják meg a VKF tagjai, hogy testületi szinten meg tudják vitatni. Ha ezt mindhárom munkaadói szervezet és mindhárom szakszervezet elfogadja, akkor hétfőn aláírhatják a bérmegállapodást.

A tervezet elfogadásával február 1-jétől a minimálbér bruttó 167 400 forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 219 ezer forintra emelkedhet, a 4 százalékos béremelés értelmében.

A megállapodástervezet azt is tartalmazza majd, hogy amikor az év folyamán csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó - bármekkora mértékkel - akkor egyúttal a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedik további 1 százalékponttal.

A Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta, hogy bár nem elégedettek ezzel a mértékkel, azonban azt is mérlegelni kell, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése csaknem 1,1 millió embert érint közvetlenül és legalább ennyi emberre van hatással egyebek mellett például a táppénz vagy az álláskeresési támogatás formájában. Ugyanakkor hozzátette,

Magyarország hosszú távú érdekeit a munkavállalói oldal szerint a nagyobb mértékű béremelés szolgálja, mert úgy látják, a bérek emelkedése a környező országokban is jótékony hatást gyakorolt a hatékonyság és a termelékenység növekedésére.Rolek Ferenc elmondta, hogy az ülésen a munkaadói oldal vetette fel a kompromisszum lehetőségét a 4 százalékos béremeléssel, hiszen a munkaadók 3 százalékos, míg a szakszervezetek 5 százalékos béremelést tartanak elfogadhatónak. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt is megjegyezte, hogy „a kormány megint nem mondott semmit”.

A lap szerint a felek abban is megállapodtak, hogy a tervezetbe belekerül:

  • a szociális juttatásokból élők nem szenvednek hátrányt az elhúzódó tárgyalások miatt, a kormány jogszabály-változással lehetővé teszi, hogy visszamenőleg megkapják a különbözetet,
  • bérajánlást adnak a vállalatoknak, mennyivel emeljék idén a béreket,
  • a szociális hozzájárulási adó esetleges csökkenésével együtt tovább nő a minimálbér,
  • a magyar gazdaság féléves teljesítményét értékelik, hogy lesz-e lehetőség további emelésre.