Népszava: 6,6 millió Pfizer-vakcina érkezik év végéig Magyarországra

járvány
2021 január 20., 05:26

Miután a kormány nem válaszolt a Népszava azon kérdéseire, hogy az uniós tagállamok közül Magyarországra várhatóan mennyi vakcinát szállít majd a Pfizer, a lap közvetlenül a céget kérdezte erről, így derült ki, hogy

az év végéig – a jelenleg érvényben lévő megállapodások értelmében - 6,6 millió adag vakcinát szállít a Pfizer Magyarországra.

A Népszava szerint ez az Európai Bizottsággal 2020-ban megkötött 200+100 millió adag oltóanyagról szóló szerződés keretében jut el az országba.

A lap még azt a tájékoztatást kapta a Pfizertől, hogy januárban egyeztetést kezdtek az Európai Bizottsággal arról, hogy „2021 végéig további 200 millió adag COMIRNATY vakcinát biztosítson a 27 uniós tagállam számára, és további 100 millió adag lehívására lenne adjon lehetőséget az EU-nak. Ezzel az uniós tagállamok számára 2021 végéig biztosított vakcina mennyisége tulajdonképpen megduplázódhat, hiszen összesen 500 millió adag oltóanyag kerülhet leszállításra, további 100 millió adag lehívásának lehetőségével”. Hozzátették még, hogy „a fenti tárgyalás során igényelt kiegészítő mennyiségek szállítása 2021 második negyedévétől indulhat az uniós tagállamokba”.

A Pfizer átmenetileg kevesebb vakcinát szállít, mert most bővítik az európai gyártás kapacitását, hogy utána akár az évi 2 milliárd dózist is el tudják érni az eredetileg tervezett 1,3 milliárd helyett.