Koronavírus-számok Magyarországon 02.25.
Elhunytak + 120 Σ 14 672
Kórházban + 483 Σ 4 836
Fertőzöttek + 4 385 Σ 414 514
Tesztek + 25 509 Σ 3 577 770
Oltottak + 37 069 Σ 508 073

Von der Leyen: Fel kell gyorsítani a koronavírus elleni oltásokat!

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Fel kell gyorsítani a koronavírus elleni védőoltások beadását, mert kezd túlzottan eltérni a beoltottsági arány egyes EU-s tagországokban – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a portugál soros tanácselnökség feladatairól szóló, európai parlamenti vitában.

Az elnök szerint a legjobb döntés az volt, hogy az összes tagállam együtt lépett fel és közösen vásárolt vakcinát több gyógyszergyártótól, mivel a tagállamok saját erejükből képtelenek lettek volna szerződéséket kötni az oltóanyaggyártókkal, vagy teljesen lemaradtak volna beoltottság terén egyes tagállamok mögött. Az EU és az vakcinagyártók között megkötött szerződésekkel 2,3 milliárd dózis vakcina áll majd az EU rendelkezésére, ami bőven elég lesz az egész populációnak és a szomszédos meg partnerországoknak is.

Elmondta, hogy az EU azért hozta létre az oltóanyag-elosztó mechanizmusát, hogy a COVAX vagy más eszközök révén ezekbe a régiókba is eljusson a vakcina. „Ez nemcsak szolidaritás, de önös érdek is, csak így tudjuk leküzdeni a vírust” – mondta. Szerinte az EU túl fog jutnia kezdeti nehézségeken az oltóanyagok gyártási kapacitását és logisztikát illetően. A határlezárások értelmetlenek, csak az egységes piac működését ássák alá – mondta.

Ursula Von der LeyenFotó: Aris Oikonomou/AFP

Antonio Costa: A migráció komoly probléma marad, amíg az emberiség a túlélésért küzd

Antonio Costa portugál miniszterelnök, a soros tanácselnökséget képviselve ismertette elnökségi programjának fő pontjait, és felhívta a figyelmet arra, hogy a legsürgetőbb ügyek - a gazdasági helyreállítás és a járvány leküzdése mellett - továbbra is foglalkozni kell az olyan hosszú távú kihívásokkal, mint a klímaváltozás és a digitalizáció. A migráció továbbra is komoly probléma, és „ez addig lesz így míg az emberiség a túlélésért küzd”, így közös uniós fellépés szükséges, folytatni kell az új migrációs csomaggal kapcsolatos munkát, szem előtt tartva a legális bevándorlás lehetőségeit is – mondta.

Costa azt mondta, Portugália a diktatúra után elfogadta a közös EU-s értékeket, amikor csatlakozott az EU-hoz 1984-ben, éppen ezért a jogállamiság elengedhetetlen feltétele az EU-hoz való tartozásnak, így folytatni fogjuk az ennek megerősítése céljából megkezdett munkát – mondta.

Gál Kinga: Ez megrendíti az EU-s intézményekbe vetett bizalmat

Gál Kinga, az Fidesz-KDNP delegáció elnöke a felszólalásában azt mondta, ma az érdekli a polgárokat, hogy visszakapják a járvány előtti életüket, és ha ennek a beoltottság a feltétele, akkor jogos a kérdés, hogy mikor lesz elegendő oltóanyag.

Szerinte megmagyarázhatatlan, hogy míg az EU-n kívül millióan megkapták már az oltást, addig Európában hiány van a vakcinából. Ez megrendíti az EU-s intézményekbe vetett bizalmat, pedig nagyon fontos hogy az EU visszaadja az emberek biztonságérzetét a járvánnyal, gazdasági válsággal és a migrációval kapcsolatos kihívásokkal szemben – mondta.

Gál felsorolta, mit vár a portugál elnökségtől: elég oltóanyagot, a költségvetési megállapodás hatékony végrehajtását, a külső határok fokozott védelmét, és az illegális migráció visszaszorítását. A kötelező bevándorlási kvóta semmilyen formában nem fogadható el, a visegrádi országok ezt egyöntetűen elutasítják – mondta.

Szerinte a jogállamisági vizsgálódások nem válhatnak ideológia alapú zsarolási eszközzé és EU-s forrásmegvonások alapjává, erre garanciákat várnak az tanácselnökségtől, ahogy arra is, hogy a 7 cikk szerinti eljárás még a portugál elnökség alatt lezárul. Az európai polgári kezdeményezés nem ér semmit az Európai Bizottság jogalkotói kezdeményezése nélkül – mondta.

„A nemzeti kisebbségek védelme a jogállamiság része, és ha Vera Jourová biztos ezzel nem kíván foglalkozni akkor hiteltelenné válik minden ezt számon kérő érvelése” – mondta.

Ujhelyi István: Kiemelten fontos az Európai Egészségügyi Unió koncepciója

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője nyilatkozatban közölte: kiemelt prioritást kell élveznie a portugál elnökség munkaprogramjában az Európai Egészségügyi Unió koncepciójának minél szélesebb körben történő megvalósítása, benne az egészségügyi ellátórendszerek minőségi kritériumainak megteremtésével, illetve a tagállami stressztesztek elvégzésével.

Ehhez kapcsolódóan szükséges lesz az EU jövőjét tárgyaló konferencián az olyan dogmatikus elvek esetleges átalakítását is asztalra tenni, mint az egészségügyi ellátás szervezésében biztosított kizárólagos tagállami hatáskör.

Ujhelyi szerint fontos a turisztikai szektor mielőbbi talpra állítása, ez az ágazat szenvedte el ugyanis szinte a legtöbb kárt a járványhelyzet miatt. Ehhez európai szinten koordinált, célzott program és célzott támogatás, a több millió európainak munkahelyet biztosító szektort megillető figyelem megadása szükséges.

Cseh Katalin: Az autoriter rezsimeknek adott minden engedmény csak gyöngíti az EU-t

Cseh Katalin a Momentum EP-képviselője felszólalásában elmondta, hogy az EU példát mutatott bátorságból és szolidaritásból, az éghajlatváltozás és az egészségügyi válság kapcsán is, viszont a Tanács többször inkább a probléma része, minthogy segítené a megoldásokat.

Szerinte még mindig túl sok konzervatív tagállami vezető gondolja úgy, hogy a korrupció és az autokrácia tartja össze Európát. „Az autoriter rezsimeknek adott minden engedmény csak gyöngíti az EU-t, és az olyan trójai falovak is, akik visszaélnek az egyhangúság szabályaival” – mondta.

Gyöngyösi Márton a Jobbik EP képviselője hangsúlyozta, hogy a portugál tanácselnökségnek fel kell hagynia a "zárt ajtók politikájával" és a bizonyos tagállamok érdeke alapján hozott döntésekkel. (MTI)