Az orosz hatóságok letartóztatták a szombati Navalnij-tüntetés szervezőit

Több 444 videó?
Szeretném

Az orosz hatóságok letartóztattak több vezető ellenzéki aktivistát és Navalnij szövetségeseit csütörtökön, miután szombatra tüntetést szerveztek az ország több pontján, hogy így tiltakozzak Navalnij letartóztatása ellen.

A letartóztatott aktivisták között van Navalnyij sajtótitkára, Kira Yarmysh és Georgi Alburov is, aki a Navalnij Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) vezetője, de rajtuk kívül még számos más FBK-tagot és aktivistát is előállítottak a rendőrök az országos tüntetés megszervezése miatt.

Navalnijt azután tartóztatták le, hogy visszatért Oroszországba, nem sokkal később pedig a rendőrségen tartott bírósági meghallgatáson arról hoztak döntést, hogy 30 napig, február 15-ig őrizetben tartják. Navalnijt azért tartóztatták le, mert megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett időben a döntés felülvizsgálatára. Azért nem jelentkezett egyébként, mert Németországban volt, miután az orosz titkosszolgálat méreggel próbálta meggyilkolni.

A hétfői ítélet után Navalnij videóüzenetében arra szólította fel támogatóit: ne féljenek, és menjenek az utcára tüntetni. Munkatársa, Leonyid Volkov január 23-ra, szombatra hirdetett meg tüntetéseket Oroszország-szerte. (MoscowTimes)