Navalnij 30 napig őrizetben marad, az ítélet után utcára hívta a támogatóit

külföld
2021 január 18., 13:36

Gyorsan ítéletet hirdettek a rendőrőrsön tartott bírósági meghallgatáson Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében:

Navalnij 30 napra, február 15-ig őrizetben marad.

Pontosan ezt kérte az ügyészség is. A tárgyalást egy nappal Navalnij letartóztatása után tartották, anélkül, hogy védőinek lehetősége lett volna felkészülni - a meghallgatás közben tartottak egy szünetet, eközben ismerhették meg a vádiratot.

Azt, hogy egy bírósági meghallgatást rendőrségen tartanak, Navalnij a törvénytelenség legfelső fokának nevezte. Az orosz belügyminisztérium szerint viszont van magyarázat:

azért kellett itt tartani, mert Navalnijnak nincs koronavírus-tesztje.

Ugyanezzel az indokkal nem engedtek be független tudósítókat a tárgyalóterembe - miközben az orosz állami médiát és a Kreml-közeli bulvárlap stábját beengedték.

Ez a 30 napos büntetés viszont még nem maga az ítélet, ami fenyegeti Navalnijt.

Az orosz büntetésvégrehajtási hatóság december végén közölte: Navalnij megsértette ideiglenes szabadlábra helyezése szabályait azzal, hogy nem jelentkezett időben a döntés felülvizsgálatára. Azért nem jelentkezett egyébként, mert Németországban volt, miután az orosz titkosszolgálat méreggel próbálta meggyilkolni.

Az ügy lényege, hogy Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás vádjával ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. A vád szerint 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek. Alekszej Navalnij akkor felfüggesztett, öccse letöltendő büntetést kapott.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága később igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést. A büntetés határideje 2020. december 30-án lejárt volna: közvetlenül ezelőtt jelentették be az orosz hatóságok, hogy Navalnij megsértette a feltételeket.

Arról, hogy letöltendőre változtatják-e a felfüggesztett ítéletet, január végén születhet döntés.

link Forrás

A hétfői ítélet után Navalnij videóüzenetében arra szólította fel támogatóit: ne féljenek, és menjenek az utcára tüntetni, ne miatta, hanem saját jövőjük miatt. Munkatársa, Leonyid Volkov január 23-ra, szombatra hirdetett meg tüntetéseket Oroszország-szerte.