Biden kitette Churchill mellszobrát az Ovális irodából

külföld
2021 január 21., 17:21

Joe Biden, frissen beiktatott amerikai elnök kitetette Winston Churchill mellszobrát az Ovális irodából, amit még Barack Obama elnöksége után Trump helyezett vissza oda.

Biden máris átrendezte az irodáját, bár a Trump által választott aranyfüggönyöket nem cserélte ki, jött néhány változás. Biden az irodáját telerakta az amerikai történelem legismertebb és legbefolyásosabb vezetőinek portréival és mellszobrával, de mind közül a legérdekesebb, hogy kirakta Churchill szobrát.

A Churchill-szobrot még Tony Blair brit miniszterelnök ajándékozta George W. Bushnak, aki ki is tette az irodájában, de aztán jött Barack Obama és lecserélte inkább Martin Luther King mellszobrára.

Trump újra visszavitte az irodába, Bidennek viszont már más elképzelései vannak, ő César Chavez szobrát tette ki, aki latino jogi aktivista volt a '60-as években, és a jobb munkakörülményekért harcolt a mezőgazdaságban.

photo_camera César Chavez mellszobra. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/AFP

Martin Luther King és Robert F. Kennedy mellszobrai maradtak, ezek most a kandallót szegélyezik, ugyanis Biden szerint mindkét férfinak nagy szerepe volt a polgárjogi mozgalmakban.

A festmények között az egyik legkiemelkedőbb a Benjamin Franklinről készült porté, amivel Biden a tudományok iránti érdeklődését szeretné kifejezni, szándékosan egy Holdról származó kődarab mellé helyezve. (Washington Post)