Három nemek közötti egyenlőségről szóló indítványból csak egyet fogadott el a Fidesz az Európai Parlamentben

eu
2021 január 21., 19:31

A nemek közötti egyenlőséget érintő három témajavaslatot fogadott el nagy többséggel az Európai Parlament csütörtökön, de a Fidesz háromból kettőt nem támogatott.

Az egyik indítványban az EP-képviselők arra szólították fel a tagországokat, hogy nemzeti helyreállítási és rugalmassági terveikbe építsenek be egy fejezetet, amely a nemek közötti egyenlőség javítását szolgálja. Ugyanis megállapították, hogy a tagországok nem adtak megfelelő választ arra, hogy megnövekedett a nők elleni bántalmazások száma a pandémia alatt, aminek különösen a migráns nők, a vidéki, a hajléktalan és a roma nők, valamint az LGBTQI+ közösség tagjai voltak kitéve. A Fidesz viszont tartózkodott az indítvány megszavazásánál.

Szintén elutasította a Fidesz azt az indítványt, amely több konkrétumot és célt vár el az Európai Bizottság 2020 és 2025 közötti nemi esélyegyenlőségi stratégiájában. A képviselők aggasztónak találják a munkahelyi erőszakot és zaklatást, ezért kötelezően alkalmazandó intézkedéseket várnak a munkahelyi erőszak és zaklatás definiálására és tiltására. Emellett a képviselők azt is javasolták, hogy a nemek közötti bérszakadás kiküszöbölésére is minél előbb fogadjon el szabályokat a Bizottság.

A harmadik indítvány pedig felszólította a tagállamokat, hogy az iskolai projektekkel és munkakörökkel kapcsolatos nemi sztereotípiák ellen szervezzenek a tanulókat és a szülőket célzó, tudatosságnövelő kampányokat. Az Európai Parlament azt is szeretné, ha minden országban támogatnák a nők vállalkozói tevékenységét és szerepvállalását az innovációban és növeljék a női vállalkozók és a nők vezette induló innovatív digitális vállalkozások finanszírozási lehetőségeit. Ezt elfogadta a Fidesz. (via hvg.hu)