Vakcinahiány miatt egy hete áll a fővárosi idősotthonok oltási programja

járvány
2021 január 21., 05:42

Több mint egy hete leállt a fővárosi fenntartású idősotthonok oltási programja és azóta sincs semmilyen információ a folytatásról – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes a Népszavának.

A fővárosi fenntartású otthonokban élő idősek oltását január 7-én kezdték el a járvány tavaszi hullámában a legsúlyosabban érintett Pesti úti idősek otthonában, majd még azon a héten ment oltócsoport a Kamaraerdei, a Gergely utcai és a Baross utcai otthonok központi telephelyeire.

Ekkor a városvezetés még úgy tudta, hogy a következő héten Szombathelyen folytatódik a program, de szerda este minden indoklás nélkül lemondták a csütörtöki oltást - mondta Gy. Németh, hozzátéve, a főváros azóta sem kapott információt a folytatásról.

A fővárosi fenntartású otthonokban lakó 3176 idős közül eddig mindössze 850 embert, a lakók nagyjából negyedét sikerült beoltani. Pedig igény lenne a folytatásra, Gy. Németh szerint csak a fővárosi otthonok lakinak 75-80 százaléka hajlandó beadatni a koronavírus elleni védőoltást. A dolgozók esetében ez 50 százalék körüli, ami szintén messze az országos átlag felett van - mondta a főpolgármester-helyettes.

Eddig a 3176 lakóból 850-et oltottak be. Ez nagyjából a lakók negyede. Komoly mellékhatásról, allergiás reakcióról sehonnan sem érkezett hír – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kedden azt mondta, a hazai idősotthonok lakói közül eddig 90 intézményben 10 003 embert oltottak be országszerte. Az országban összesen 1900 bentlakásos intézmény működik, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra.