A történelem előtti időkben élt óriási tengeri féreg odújára leltek a kutatók

múlt
2021 január 22., 14:28

Egy hatalmas, 20 millió évvel ezelőtt élt tengeri féreg víz alatti odújának maradványait találták meg Tajvanban.

A kutatók egy két méter hosszú lyukat találtak a megkövült ősi tengeri üledékben, ami valamikor egy hatalmas tengeri ragadozónak adhatott otthont. Hasonlóan vadászhatott zsákmányára, mint a ma is létező Bobbit féreg.

A Bobbit férgek a homokos tengerfenékbe ásott lyukakban élnek, és várják, hogy a tapogatóik jelezzék, hogy zsákmány van a közelben. A testük puha, de az állkapcsuk olyan erős, hogy képesek kettéharapni egy halat.

Ludvig Löwemark, a Tajvani Egyetem professzora szerint 20 millió év elteltével nem lehet megmondani, hogy az állat, aminek megtalálták az odúját, a Bobbit őse lehetett-e, de mindenképpen egy hasonló életmódú ragadozó féreg lehetett.

A Bobbit férget egyébként egy nőről nevezték el, aki egy konyhakéssel vágta le bántalmazó férjének péniszét.

Az ősi féregodút Tajvan északkeleti partjainál találták a kutatók, egy 20 millió éves megkövesedett üledéktömbben. A lyuk a valaha volt állat nyálkája miatt úgy kövesedett meg, hogy meg tudták figyelni a nyílásának pontos mintázatát. Ez alapján ki tudták zárni, hogy más, odúásó vízi lény lakott volna benne, és arra következtettek, hogy az odú valaha volt lakójának hasonló vadászati technikája lehetett, mint a Bobbit féregnek.

Ugyanis mikor a férgek az odúba rántják az áldozatukat, a bejárat beomlik, és minden alkalommal újra kell építeniük, ez pedig egy specifikus mintázatot eredményez.

A vizsgált őskövületben 319 ilyen odút találtak. Ez azt jelenti, hogy a tengerfenékben egész ősféreg-kolóniák élhettek. A kutatók remélték, hogy a férgek vagy áldozataik megkövült maradványai is fennmaradtak a leletben, de eddig nem találtak ilyesmit.

(Guardian)