Orbán: Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret

járvány
2021 január 22., 06:54
  • Orbán Viktor szerint még korai lenne a korlátozások feloldásáról beszélni.
  • Ehhez először be kell oltani a veszélyeztetett csoportokat.
  • A kormány a jövő héten dönt arról, hogy az érettségizőket és a tanáraikat előbbre vagyék-e az oltási rendben.
  • Úgy néz ki, februárban meg kell hosszabbítani a rendkívüli jogrendet.
  • A következő ciklusban több időt fordítana arra, hogy hajlékonyabb legyen a nyelvünk.

Nem aludt valami sokat a miniszterelnök a pénteki rádiós beszélgetése előtt, mert előző este az Európai Unió vezetőivel videókonferenciázott. Erről a tárgyalásról azt mondta, leginkább a francia királyi udvar kultúrájára emlékezteti, „ott van egy verseny, hogy ki tud kedvesebbet, nagyvonalúbbat, elegánsabbat pozitívan mondani saját magunkról, az Unióról. Tehát ott nem lehet azzal kezdeni, hogy van egy problémánk, és meg kéne oldani, hanem hosszan kell arról beszélni, hogy »az Európai Unió jó, az Európai Unió szép. Ha nem lenne, akkor sokkal rosszabb lenne mindenkinek.« És ha ezeken mind túlvagyunk, mint egy ilyen királyi fogadáson, akkor utána megérintjük különböző mélységig hatolva a problémákat.

A tárgyaláson egyébként a lengyel miniszterelnök a V4-es országok nevében felvetette, hogy az Európai Uniónak is jóvá kellett volna már hagynia az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcináit, ha a britek már úgyis oltanak vele. Erre azonban Orbán Viktor nem kapott kielégítő választ:

Én nem vagyok udvariatlan ember, tehát nem gondoltam, hogy föl kell borítani az asztalt, de az a véleményem, hogy nekem meg a magyaroknak nem magyarázatra van szükségük, hanem vakcinára. És ha nem jön Brüsszelből, akkor kell szerezni máshonnan.”

Majd azzal kapcsolatban, hogy a Pfizer a héten a megrendeltnél kevesebb vakcinát szállított Európába, Orbán Viktor elkezdte méltatni a piaci verseny erejét, mert szerinte ha nem csak két oltóanyagot engedélyeztek volna az EU-ban, jobban állnánk: „Lehet kérincsélni meg fölszólítani valakit, de a verseny az egyetlen olyan dolog, ami kikényszeríti a megfelelő magatartást.” A magyar kormány vakcinabeszerzési stratégiáját pedig egy Teng Hsziao-pingtől vett idézettel foglalta össze:

„Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret.”

link Forrás

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az orosz vakcinából mennyit rendel a magyar kormány, erről még Szijjártó Péter tárgyal Moszkvában. Az AstraZenecára is kiadták az engedélyt, elmondása szerint vannak ajánlatok, zajlanak a tárgyalások.

Szerinte a második hullámot sikerült megfékezni, majd ismertette a napi járványadatokat is:

  • 1311 új fertőzött van;
  • 98-an haltak meg;
  • 3959 fő van kórházban;
  • 274 ember van lélegeztetőgépen;
  • valamint 138 983 embert oltottak be.

Elmondta, hogy 400 ezer olyan ember lehet az országban, aki vagy az oltás miatt, vagy azért, mert átesett a víruson, már védettnek minősül, vagyis szerinte nem fertőz meg másokat és őt sem fertőzik meg mások. De ezt a számot a miniszterelnök alacsonynak tartja „ha lesz 1-1,5 millió ember, az rögtön más képet mutat”.

A határ, amikor lehet gondolkodni arról, hogy visszatér az élet a normális kerékvágásba az az átoltottsági szint, amikor beoltottuk az egészségügyi dolgozókat (ezen nagyjából túlvagyunk), a szociális otthonban lévőket (talán a jövő hét végére végzünk velük, attól függ, mennyi vakcina érkezik), utána következnek a 60 év feletti krónikus betegek (ez majdnem 1,5-1,7 millió ember). Utána jönnek a védekezés egyéb szereplői: operatív törzs, rendőrök, katasztrófavédelem. Itt jövök én is, meg itt jön a kormány is, tehát ez a mi kategóriánk, ekkor kerül ránk sor. És utána jönnek az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

Orbán szerint ezután lehet beszélni arról, milyen ütemben szabaduljunk meg a korlátozásoktól. Elmondta, hogy a jövő heti kormányülésen hoznak döntést arról, hogy az érettségizőket és a tanáraikat előbbre vegyék-e az oltási rendben, hogy a felkészítés miatt visszamehessenek a tantermekbe. Erről azonban még nincs döntés.

Azt mondta, akkor lehet beszélni arról a kártyáról, ami a védetteknek lehetővé tenné, hogy este 8 után is kimehessenek az utcára, ha már legalább van itthon egymillió ember, akit nem lehet megfertőzni.

Mivel februárban lejár a rendkívüli jogrend, ezért a kormány ezt először két hétre meghosszabbítja, majd újabb felhatalmazást kér a parlamenttől.

link Forrás

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy kevés figyelmet fordítunk arra, hogy hajlékony maradjon a magyar nyelv. „Ebben szerintem most nem állunk túl jól, legalábbis hiányzik az összefogott munka, ami azzal próbálkozna, hogy a 21. században is használhatóvá, hajlékonnyá tegye a nyelvünket. Majd a következő ciklusban talán erre több időnk lesz”- merengett a miniszterelnök.