Olaszországban TikTok-profilokat függesztenek fel egy kislány halála miatt

külföld
2021 január 23., 15:02
photo_camera Fotó: Da qing/Imaginechina via AFP

Nyomozás zajlik Olaszországban egy 10 éves kislány halála miatt, miután húga szerint egy „fojtogatós kihívásban” vett részt halála előtt a TikTok közösségi videómegosztón.

A „fojtogatós játék” (choking game, scarfing) során a „játékos” elkösse az agy vér- és oxigénellátását, fulladásos állapotot idéz elő, ami ájulásközeli, egyben eufórikus érzést kelthet. Gyerekek és fiatal kamaszok körében egyre gyakrabban hallani az ilyen kihívásokról, és a jelenség a közösségi videómegosztók dzsungelében nem először vezet tragédiához.

Az olasz hatóságok a nyomozás idejére azt kérték a TikToktól, hogy függesszék fel minden olyan fiók elérését, ahol nem bizonyítható egyértelműen, hogy a felhasználó életkora meghaladt a cég felhasználási feltételeiben meghatározott 13 éves életkorát.

A kislányt Palermóban érte a halál, ötéves húga talált rá a fürdőszobában, mobiltelefonja mellett.

A kínai ByteDance által működtetett TikTok azt közölte: nincs tudomásuk olyan tartalomról a megosztóhálózaton, amely esetleg arra bíztathatta a volna a kislányt, hogy részt vegyen egy ilyen „kihívásban”, de a cég együttműködést ajánlott az olasz hatóságoknak a nyomozáshoz.

A kislány születi a Repubblica c. napilapnak azt nyilatkozták, hogy a lány egyik barátnője is azt állította, hogy ájulós játékot játszott. A szülők tudtak arról, hogy lányuk felhasználója a TikToknak, de úgy hitték, csak táncoláshoz és videózáshoz használja az alkalmazást.

Decemberben az olasz adatvédelmi hatóság pert is indított a TikTok ellen, amiért nem tesznek eleget a kiskorúak védelme érdekében, és nem ellenőrzik kellő szigorral, hogy milyen korúak a szolgáltatást használó userek. (Guardian)